Annons

Kritik mot lång utredningstid

Anmälningar som rör barn som bevittnar våld i hemmet utreds inte tillräckligt snabbt av Trelleborgs kommun. De konstaterar Socialstyrelsen i en granskning.
Trelleborg • Publicerad 19 maj 2012

Flera månader. Så lång tid tog det för socialförvaltningen att starta en utredning efter att en anmälan om barn som bevittnat våld i hemmet kommit in. Enligt Socialstyrelsen har det fattats beslut om att förlänga utredningstiden, men det finns ingen motivering till beslutet.

Även anmälningar som inte leder till utredningar handläggs för långsamt i Trelleborgs kommun, menar ocialstyrelsen. I tre förhandsbedömningar som granskats tog bedömningsarbetet fyra veckor, 1,5 månad och fyra månader. Socialstyrelsen är också kritisk till att det saknas rutiner för hur samtal med de berörda föräldrarna ska hanteras.

Annons

I sitt beslut skriver Socialstyrelsen att kommunen ska: "säkerställa att det skyndsamt görs en bedömning om behov av utredning när ett barn har bevittnat våld av eller mot närstående".

Kommunen har till och med 1 september i år på sig att komma till rätta med bristerna.

Granskningen av Trelleborgs kommun, som genomfördes under januari och februari i år ingår i en nationell tillsyn av socialtjänstens arbete med våldsutsatta kvinnor och barn. Tillsynen har beställts av regeringen och ska vara klar under 2013. Resultaten redovisas 2014.

Maria Sällberg
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons