Annons

Kritik mot läkare efter medicinmiss

En läkare på akuten i Trelleborg missade att lägga in en viktig medicin i journalen för en patient som blev inlagd. Nu har IVO, inspektionen för vård och omsorg, riktat kritik mot läkarens miss.
Trelleborg • Publicerad 10 oktober 2014
Foto: 

Det var i april i år som patienten sökte sig akut till Trelleborgs lasarett på grund av smärtor i benet. Patienten hade tidigare genomgått en njurtransplantation och tog därför flera mediciner för att undvika avstötning.

Patienten skulle läggas in på en avdelning och den inskrivande läkaren fick en medicinlista men missade att lägga in ett av preparaten i datajournalen. Följden blev att patienten inte fick sin tablett under ett par dygn tills dess att en anhörig upptäckte misstaget. Risken fanns att patienten skulle drabbas av avstötning och den anhörige gjorde en anmälan till IVO.

Annons

En ansvarig läkare på akuten har uppgett i sitt yttrande att händelsen gåtts igenom på ett läkarmöte där man diskuterat vikten av att medicinlistor blir rätt ifyllda och att man dubbelkollar att alla mediciner kommit med.

IVO påpekar att ansvaret för att en patients läkemedelsordinationer skrivs in i journalen vilar på den inskrivande läkaren. Men IVO vidtar inga ytterligare åtgärder än att rikta kritik mot händelsen.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons