Kritik mot färdtjänst efter avtalskrångel
Förra året var det många turer kring upphandlingen av färdtjänsten. Efter kammarrättens beslut i höstas stod det klart att kommunen hade rätt att anta anbudet från Taxi Trelleborg och i mars skrevs det nya avtalet på. Sedan dess har diskussioner mellan Taxi Trelleborg och socialförvaltningen pågått kring möjligheten att beställa färdtjänst på helgen. Det hela är en ekonomisk fråga och Taxi Trelleborg vill ha mer ersättning om de ska ta emot beställningar hela veckan. Enligt det nya avtalet måste en resa på helgen bokas senast klockan 19 på fredagen.
Taxi Trelleborg fortsatte ändå att ta emot samtal.
– Vi tog emot beställningar på helgen fram till för en månad sedan, trots att det stod i avtalet att vi inte fick. Vi vill kunna göra det och vi har fört diskussioner med kommunen om detta. Vi trodde att vi skulle få igenom det men när det stod klart att vi inte fick det så var vi tvungna att sätta stopp, säger Taxi Trelleborgs vd Cemal Adigüzel.
Han säger att det senaste tiden är det många som har hört av sig och varit upprörda.
– Det ringer folk dag in och dag ut. Vi försöker vara behjälpliga. Jag känner att jag har gjort allt jag kan från min sida, säger Cemal Adigüzel.
Och det är inte bara diskussionerna mellan socialförvaltningen och Taxi Trelleborg som lett till förvirring hos brukarna. När det nya avtalet var klart missade kommunen att göra direktutskick till brukarna om vilka regler som gäller enligt det nya avtalet. Den enda information som publicerades låg på kommunens hemsida.
– Det är en miss från vår sida att vi inte skickade ut något i mars när avtalet var klart. Vi kunde ha hanterat det bättre. Just nu planerar vi att skicka ut en broschyr till våra brukare som ska gå ut inom en vecka, säger Roger Granat, myndighetschef på socialförvaltningen.
Han upplever precis som Taxi Trelleborg att klagomålen har ökat sedan de slutade ta emot beställningar efter klockan 19 på fredagar.
– Det är många som har hört av sig till oss. Vi för en diskussion med Taxi Trelleborg om detta, de har yrkat på extra ersättning och det är en finansieringsfråga. I slutändan är det ett politiskt ställningstagande.
I onsdagens pappers- och e-tidning kan du läsa vad socialnämndens ordförande Marianne Ohrlander (M) tycker. Där finns även intervjuer med privatpersoner som nyttjar färdtjänsten.
E-tidningen hittar du här: