Annons

Kritik mot beslut om fritidsflytt

I höst kommer fritidsbarnen i Alstad att flytta över till förskolan den sista timmen. På det sättet sparar skolan in en kvarts tjänst. Men en förälder är kritisk till hur beslutet tagits.
Trelleborg • Publicerad 23 juni 2009
Foto: 
Genom att flytta fritidsbarnen i Alstad över till förskolan sparar skolan in en kvarts tjänst.
Genom att flytta fritidsbarnen i Alstad över till förskolan sparar skolan in en kvarts tjänst.Foto: 

ALSTAD. – Vi har inte fått någon signal om vad som är på gång. Vi fick bara hem beslutet med barnen, säger Daniel Misik som har två barn som går på Alstad fritids.

Rektorn Åsa Pålsson konstaterar att det är hon som leder och fördelar arbetet och att beslutet är taget efter samråd med anställda. Det handlar om 1,5 timme mellan klockan 16.30 och 18 som barnen på fritidshemmet får tillbringa på förskolan. Daniel Misik oroas för att barnen får sämre stimulans på förskolan och tycker att det är nedvärderande att låta dem vara på förskolan när de går i fjärde klass.

Annons

– Vi har gott om utrymmen i förskolan. Och vi kommer att anpassa pedagogiken och flytta över eller köpa in material till fritidsbarnen, säger Åsa Pålsson.

Hon berättar att fritidshemmet har köpt in reflexvästar till barn och pedagoger för att promenaden mellan fritids till förskolan på andra sidan väg 101 ska ske så säkert som möjligt.

En kvarts tjänst på fritidshemmet sparas in med åtgärden. Dessutom kommer förskolan att dra in på två av 11 anställda och skolan blir av med en anställd av 13. Antalet inskrivna på förskolan beräknas minska från 61 barn i maj till 54 i barn i september, medan antalet fritidsbarn troligen blir oförändrat kring 20 barn.

– Det är en besparing, men även en anpassning till att det blir färre barn, säger Åsa Pålsson om indragningen.

Johan Silfversten Bergman
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons