Annons

Kritik efter strömavbrott på lasarett

När strömmen bröts fick patienter väckas ur sin narkos och ambulanser omdirigeras. Nu riktar Socialstyrelsen kritik mot riskabla arbeten med reservkraften på Trelleborgs lasarett förra året.
Trelleborg • Publicerad 21 maj 2011

Montören trodde att det var säkert att ta bort kabeln. Men när han gjorde det försvann den ordinarie strömförsörjningen på lasarettet och den bristfälliga reservkraften, den som montören skulle förbättra, kopplades in.

Händelsen den 30 augusti förra året skapade tumult på sjukhuset. Röntgenavdelningen kunde inte utföra skiktröntgen, ambulanser fick omdirigeras och journalsystemet upphörde att fungera. På operationsavdelningen fick två patienter väckas, det ansågs osäkert att operera dem. Efter två timmar och 40 minuter var ordinarie el inkopplad igen.

Annons

Efter totalt fem strömavbrott mellan 3 juni och 20 oktober fick chefsläkaren Ingemar Sernbo nog.

- Vi hade tur att det skedde i ett byte mellan två operationer, sa han till TA den 4 november om det sista avbrottet som varade i åtta minuter.

Socialstyrelsen har utrett de fem strömavbrott som skett och konstaterar att patienter utsattes för risker. Regionen har i efterhand konstaterat att den kontrakterade entreprenören inte fått information om vad som skulle göras under omkopplingsarbetet och att driftövervakningen varit otillräcklig. Teknikerna som entreprenören anlitat var också oerfarna. Socialstyrelsen anser att åtgärderna som Regionen föreslagit är lämpliga och kräver att regionen återkommer med en redovisning.

Arbetena med reservkraften på Trelleborgs lasarett var färdiga i början av året.

Maria Sällberg
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons