Annons

Krisplaner och vaccin ska möta influensan

Kommunen och sjukvården följer noga utvecklingen kring svininfluensan. Om epidemin slår till ska man agera efter fastslagna planer för att kunna göra rätt prioriteringar av resurser och personal. Däremot dröjer vaccinationerna till september.
Trelleborg • Publicerad 20 juli 2009

TRELLEBORG. Hittills har inga fall av svininfluensa rapporterats i Trelleborg. Men den lokala sjukvården får löpande information av både smittskyddsinstitutet och socialstyrelsen om hur situationen utvecklar sig.

– Vi har ett intranät som uppdateras om hur många fall av svininfluensa som rapporteras. Alla sjukhus i Skåne har pandemiplaner för att kunna hantera många fall av influensa, säger Kristina Degerman, biträdande verksamhetschef för avdelningen medicin vid Trelleborgs lasarett.

Annons

Region Skåne har beställt 2,4 miljoner doser vaccin mot svininfluensan. Alla medborgare i Skåne ska vaccineras två gånger. Men det är först i september som vaccinationerna kommer igång på vårdcentralerna.

– Då får vi också se vilka nationella direktiv vi får för att vaccinera sjukvårdspersonal. Det är viktigt att de som arbetar i sjukvården är friska om sjukdomen slår till, säger Kristina Degerman.

Kan ni hantera en situation där sjukvårdspersonal och många andra patienter drabbas av influensan?

– Det tror jag. Men ett sånt läge kommer att ställa stora krav på sjukvården. Vi tvingas till prioriteringar. Till exempel att flytta över personal till den akuta sjukvården.

Även kommunen har en pandemiplan. Syftet är att samhället ska fungera så normalt som möjligt trots att många insjuknar.

– Vår säkerhetsavdelning följer utvecklingen. Till exempel vattenförsörjning och äldrevård kommer att fungera även vid en pandemi, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).

Karin Lagerholm
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons