Annons

Krishanteraren om arvodena: Styret är i en ”hopplös rävsax”

I mer än en månad har konflikten mellan det nya styret och medborgarna pågått. Krishanteraren Paul Ronge betonar vikten av att från början argumentera väl för arvodeshöjningarna – och att backa direkt när de inte får med sig trelleborgarna. Inget av detta har styret lyckats med, enligt honom.
Trelleborg • Publicerad 11 januari 2023
Paul Ronge, krishanterare och mediarådgivare, säger att Trelleborgs styre misslyckades med att motivera höjningarna. Nu är det försent, vad än politikerna gör nu verkar de giriga.
Paul Ronge, krishanterare och mediarådgivare, säger att Trelleborgs styre misslyckades med att motivera höjningarna. Nu är det försent, vad än politikerna gör nu verkar de giriga.Foto: Håkan Flank

Paul Ronge är en känd mediarådgivare och krishanterare. Han har studerat den långvariga processen som Trelleborgs nya styre har varit i sedan de presenterade de höjda arvodena den 8 december.

Han ger styret ett rätt – när den första kritiken kom hänvisade de till arvodesberedningen. Ann Kajson Carlqvist (M) var i början ovillig att kommentera sitt nya arvode och lämnade över till Venzel Rosqvist (M), ordförande i arvodesberedningen, att förklara.

Annons

– Jag jobbar mest med företag och där är det viktigt att man inte kommenterar sin egen lön. Styrelseordföranden får istället berätta hur oersättlig man är.

”Man ser här att politikerna på högsta nivån berikar sig själva. Den riktiga motparten har inte köpt detta.”
Paul Ronge, krishanterare

Han menar alltså att det var rätt beslut av Ann Kajson Carlqvist att till en början inte kommentera sitt eget arvode. Men en plan måste finnas som motparten – i detta fallet medborgarna – accepterar. Det var där allt började gå fel, enligt Paul Ronge.

– Man måste ha rimliga argument som går ut på mer än att man gillar att få mer pengar. Det har man inte haft i dessa fallen. Man ser här att politikerna på högsta nivån berikar sig själva. Den riktiga motparten har inte köpt detta. Om uppdragsgivarna inte går med på vad man säger har man hamnat fel, säger han.

Ett argument hade varit att en politiker går ner i lön från sitt vanliga arbete. Ett annat är att visa vad medborgarna får för alla pengar som går till politikerna. Vad tjänar trelleborgarna på detta? – är frågan man måste besvara.

– Har man inga bra argument ska man inte göra det. Då ser det ut som att man är girig och när man kommer nära köttgrytorna roffar man åt sig.

Ett sätt att försöka krishantera var när Ann Kajson Carlqvist backade från arvodeshöjningen som var planerad att genomföras 2024, vilket skulle gett henne 125 000 i månaden. Men det gav ingen lugnande effekt på medborgarna.

– Det skulle varit arvodesberedningen som backade, inte hon.

Paul Ronge betonar också hur viktigt det är att agera snabbt. Är man för sent ute tar omgivningen det som att man inte har ändrat uppfattning utan enbart faller för trycket. Förtroendet är redan skadat.

– Då får de hela skammandet och släpper dessutom förmånerna.

Men det största problemet nu är att hela konflikten tagit så lång tid.

Annons

– I all krishantering försöker man undvika långa processer. Man måste snabbt bestämma sig för hur man ska hantera och agera efter det. De är i en hopplös rävsax och förtroendet är kanske inte förbrukat, men naggat i kanten.

Vad kan styret göra nu för att få ett slut på detta?

– Antingen gå genom stormen och klara den, eller snabbt backa. Men om de skulle backa nu ser det ut som att de gör det för att trycket är hårt. De kommer inte få cred för att de ändrar sig nu.

– De är nog tvungna att rida ut stormen och fokusera på att göra ett bra jobb. Med tiden bleknar dessa sår och man får annat att prata om. Men de har trampat i klaveret. Folk kommer ihåg detta och kommer bli arga igen.

Sofia Bergström NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons