Annons

Krisen slår till nästa år – jobb i Malmö kan rädda Trelleborg

Konjunkturen kommer att dyka under 2023, enligt en ny rapport från Sparbanken Skåne. Men i Malmö skapas många nya jobb, vilket pendlingsvilliga trelleborgare kan tjäna på.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Trelleborg • Publicerad 16 november 2022
Ur Sparbanken Skånes rapport "Skånsk konjunktur” syns tydligt hur de ökade kostnaderna drabbar hushållen hårt. Kostnaderna har ökat minst för ensamhushållet i en hyreslägenhet och mest för en familj i villa som kör bil regelbundet.
Ur Sparbanken Skånes rapport "Skånsk konjunktur” syns tydligt hur de ökade kostnaderna drabbar hushållen hårt. Kostnaderna har ökat minst för ensamhushållet i en hyreslägenhet och mest för en familj i villa som kör bil regelbundet.Foto: Sparbanken Skåne

– Det går snabbt nedåt nu och det är en svår tid att vistas i eftersom saker sker så snabbt och med stor kraft. Men vi kan dra lärdom av pandemin, vi kunde ställa om och anpassa oss, säger Björn Ovander från Sparbanken Skåne.

Den nya konjunkturrapporten som banken släpper vittnar om att svåra tider är att vänta. Lågkonjunkturen tros slå till med full kraft under 2023. Och det finns många frågor om den.

Björn Ovander, bankchef Sparbanken Skåne.
Björn Ovander, bankchef Sparbanken Skåne.Foto: Sofia Bergström Nielsen
Annons

– Till exempel på inflationssidan, hur högt kommer den att stiga och när toppar den? Sen väntar en ny normalnivå som vi inte vet än vad den kommer att ligga på, säger han.

När inflationen stiger, räntorna och matpriserna likaså ser vi att reallönerna minskar. Det betyder att vi får mindre pengar att konsumera för, eftersom våra marginaler minskar.

Samtidigt anser Björn Ovander att Skåne är väl rustat för en konjunkturnedgång. Det är en region som stadigt växer i befolkning, i dag bor det 1,4 miljoner personer i Skåne. Det är en ökning med en procent på ett år.

Ur rapporten ”Skånsk konjunktur”: Efter många år med låga siffror har inflationen nu ökat snabbt.
Ur rapporten ”Skånsk konjunktur”: Efter många år med låga siffror har inflationen nu ökat snabbt.Foto: Sparbanken Skåne

Det finns andra ljuspunkter i ekonomin att uppmärksamma, menar han:

– På den ljusa sidan har vi arbetsmarknaden i Skåne som står sig stark. I USA ser vi en minskad inflationstakt. Elpriserna har fallit tillbaka sedan toppnoteringarna i augusti. Just nu har vi ett lågt elpris än så länge, även om det finns en stor osäkerhet.

I Trelleborg finns det både bra och dåliga förutsättningar för den närmsta tiden. Ökade boräntor och energipriser slår mot dem som äger sina bostäder, främst villaägarna. Och vill man sälja sin bostad får man problem.

– Inom bostadsmarknaden sker en tydlig inbromsning. Vi ser tendenser att affärer inte blir av. Köpare och säljare möter inte varandra, säger Björn Ovander.

I både Vellinge och Malmö skapas många nya jobb. Malmös arbetsmarknad kan enkelt nyttjas av trelleborgare som är villiga att pendla.
I både Vellinge och Malmö skapas många nya jobb. Malmös arbetsmarknad kan enkelt nyttjas av trelleborgare som är villiga att pendla.Foto: Sparbanken Skåne

Däremot tror han att arbetslöshet i varje fall inte behöver drabba trelleborgarna i hög grad. I Malmö skapas många nya jobb, även Vellinge visar en stark arbetsmarknad. Här finns en vana att pendla sedan tidigare, inte minst sedan pågatåget etablerades.

– Trelleborg kan dra nytta av Malmö som jobbmotor. Man har sett att Trelleborg har stått sig väl i tidigare lågkonjunkturer, säger han.

Att Trelleborgs hamn klarade av pandemin bra ekonomiskt ses också som ett bra tecken.

Annons

Men en utmaning står Trelleborg inför: bostadsbyggandet. Om byggprojekt skjuts på framtiden kan mycket tid gå förlorad. Johan Wessman, VD på Öresundsinstitutet som också står bakom rapporten, anser att det vore olyckligt om till exempel Sjöstaden blev försenat.

– Bostadsbyggnadsprojekten är viktiga och utmaningen för Trelleborg blir att inte tappa fart. I Köpenhamn vet jag att man under en svår tid pausade bostadsbyggandet men höll i projektplanen. När det väl vände kunde de köra på direkt. Så håll i planen, så blir det inte svårt att komma igång sen, säger Johan Wessman.

Sofia Bergström NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons