Krisen hindrade inte köplustan

Trots rådande lågkonjunktur gick kassaapparaterna varma under mellandagsrean i Trelleborg – även i butiker som inte hade någon rea.
Trelleborg • Publicerad 9 januari 2009
Robert Sandqvist hade sin bästa mellandagsförsäljning på drygt femton år, trots att hans butik inte ens hade någon rea. Bild: Marek Stefaniak
Robert Sandqvist hade sin bästa mellandagsförsäljning på drygt femton år, trots att hans butik inte ens hade någon rea. Bild: Marek StefaniakFoto: 

Robert Sandqvist sitter och lägger upp ett par byxor i sin klädesaffär. Något som han definitivt inte hade tid med under mellandagarna.

– Jag hade ingen rea men det var min bästa mellandagsförsäljning någonsin, säger Robert Sandqvist som äger och driver Rozzie Mode sedan drygt femton år tillbaka.

Någon ekonomisk kris har han knappt märkt av.

– Vi hade en liten nedgång i oktober när det pratades som mest om det. Men försäljningen under november månad var som vanligt och i december ökade den med fem procent, säger han och tillägger att folk alltid behöver kläder. Samtidigt tror Robert Sandqvist att det finns klädesbutiker som gått ett annat öde till mötes under mellandagarna.

– När det är lågkonjunktur väljer man kanske bort tröjan för 1 500. Där tror jag vi gynnas av vårt mellanprisläge.

Några som faktiskt hade mellandagsrea var Åhlens i Trelleborg. Inte heller här märktes krisen av, trots att man reade ut något färre varor jämfört med 2007.

– Vi har sålt som under föregående år, säger varuhuschefen Anders Carlzon.

Han menar att förklaringen delvis står att finna i almanackan.

– Våra kunder har haft mer ledighet den här julen. Det har ju lite att göra med hur helgerna faller in, säger Anders Carlzon.

Men nu är ledigheten slut för de flesta.

– Det har återgått till en normal januarimånad.

Marek Stefaniak
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.