Annons

Krigsslut tema i ny årsbok

Krigsslutet för 60 år sedan har blivit något av ett tema för årets upplaga av Gamla Trelleborgs årsbok som nu skickas ut till de cirka 3 400 medlemmarna.
Trelleborg • Publicerad 29 mars 2005
Sven-Åke Hansson, grafiskt ansvarig för årsboken, Rune Hansson, Jan Mårtensson och Eric Sandell med Gamla Trelleborgs årsbok för 2005. Bild: CLAES NYBERG
Sven-Åke Hansson, grafiskt ansvarig för årsboken, Rune Hansson, Jan Mårtensson och Eric Sandell med Gamla Trelleborgs årsbok för 2005. Bild: CLAES NYBERGFoto: 

Från början var det inte meningen, men flera artiklar kom att handla om krigsslutet så det har blivit något av ett tema för årsboken i år, säger Jan Mårtensson, ordförande i föreningen Gamla Trelleborg.

Om slutet av andra världskriget handlar Egon Lundbergs artikel om flyktingmottagningen på badhuset 1945, Rune Skarviks "Ett sextioårsminne" om ett möte med en flykting många år senare, Agne Adlers "En tidningspåg mot Wehrmacht" samt en artikel från Trelleborgs Allehanda om en Quislingklippning.

Annons

Som vanligt innehåller årsboken från Gamla Trelleborg även en rad andra intressanta tillbakablickar och fascinerande berättelser.

En artikel i årsboken behandlar bokhandlarna i Trelleborg genom tiderna, skriven av Sune Andersson och Eric Sandell. Den lilla staden vid Sydkusten har haft många bokhandlare genom åren, visar det sig.

Nykterhetslogerna i Trelleborg berättar Lars Bergqvist om. I nästa årsbok planerar han att komma tillbaka och berätta om personerna i nykterhetsrörelsen i Trelleborg.

Arne Norrman beskriver den livliga debatten efter DM i friidrott i Trelleborg 1942. Lars Mikkelä berättar historian kring ett gammalt hus på Stavstensvägen och Rune Hansson berättar om hamnen i Smyge, med flera unika bilder.

Jerk Fehling skriver om sina flygäventyr i Trelleborg, bland annat om Trelleborgs modellflygklubb och Ove Jönsson berättar om klass 8a på Centralskolan 1949.

Årsboken inleds med en artikel av Lars E Fränngård, som beskriver hur den frivilliga sjöräddningsstationen i Trelleborg växt sig stark genom åren. Carl-Gustaf Lindh berättar om Odd Fellow-huset i Trelleborg. Sune Andersson skriver en festlig berättelse – "Blå tummen" – om hur det kan gå när man inte hörsammar anförvanternas varningar och Stig Nilsson beskriver Kocks snickerifabriker med många trevliga bilder.

Georg Lundblad berättar om ett utvandraröde och Karl A Roos reflekterar över ett gammalt vykort medan Rune Olsson berättar om Trelleborg planterings- och försköningsförening.

En miljö som helt är borta beskrivs av Lennart Rydberg som skriver om Riisgatan, Klockaregatan och Köpingegatan förr i tiden.

– Som vanligt säljer vi årsboken och värvar nya medlemmar på Maxi 8 april och på Valen 9 april, berättar Jan Mårtensson.

Årets årsmöte i föreningen hålls 19 april.

Annons

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons