Annons

Krigsminnen ska till övningsfält

De stora stridsvagnshindren från andra världskriget ska användas på försvarets övningsfält, gamla Björka flygbas, utanför Sjöbo.
Trelleborg • Publicerad 15 december 2005
Jobbet med att transportera bort de gamla krigsminnena från Hamngatan är tungt. I går gick en grävskopa sönder när Fredrik Andersson skulle frilägga ett av stridsvagnshindren.bild: claes Nyberg
Jobbet med att transportera bort de gamla krigsminnena från Hamngatan är tungt. I går gick en grävskopa sönder när Fredrik Andersson skulle frilägga ett av stridsvagnshindren.bild: claes NybergFoto: 

På uppdrag av Fortifikationsverket har sex stora stridsvagnshinder från Hamngatan i Trelleborg flyttats. Ytterligare två skulle under gårdagen transporteras till gamla Björka flygbas utanför Sjöbo.

– Försvarsmakten vill ha hindren till militära övningar. Även andra myndigheter, som polisen, ska använda dem i sina övningar på den gamla basen, säger Peter Backman, projektledare vid Fortifikationsverket i Kristianstad. Stridsvagnshindren var en del i Trelleborgs spärrlinje, och den så kallade Per Albin-linjen, under andra världskriget, och väger 20 till 25 ton styck. Trelleborgs spärrlinje under kriget sträckte sig längs Strandgatan och Hamngatan och slutade vid järnvägsstationen, berättar Leif Högberg, militärhistoriker. Han tycker att det generellt diskuteras för lite kring det kulturhistoriska värdet av lämningar efter militärens insatser under kriget.

Annons

– De är en del av vår historia. Tyvärr har de inte uppnått tillräcklig ålder och status som andra militärhistoriska lämningar, säger han.

Jessica Bloem Pettersson

0410-54569

jessica.bloem.pettersson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons