Annons

Krigsminnen från Trelleborg i nyutgåva

Minnen är viktigt. Det tyckte Elsa Schærström (1922-1999) och det tycker hennes son, Anders Schærström som nu har låtit göra ett nytryck av sin mors bok med krigsminnen, "Snön föll och priserna steg" från 1987.
Trelleborg • Publicerad 23 juli 2004

Elsa Schærström var lärare i historia och svenska vid Söderslättsgymnasiet under nästan hela sitt yrkesverksamma liv. Sista sommaren innan hon pensionerades skrev hon ner sina minnen från krigsåren. - Hon kände väldigt starkt för det här. Kriget bröt ut när hon var 17 och freden kom när hon var 23, det är en viktig del av en människas liv, säger Anders Schærström. Ursprungligen var minnena inte tänkt att bli någon bok. Svensk Filmindustri hade gått ut med annons som uppmanade folk att skriva ner sina minnen och lämna in dem. Elsa Schærström skrev flitigt under sitt sommarlovet, men innan hon skickade in manuskriptet visade hon det för en lärarkollega vars man visade sig vara redaktör för ett förlag i Lund - "Det här måste ju ges ut", var omdömet. Så vips var det en bok, utan att mamma hade haft någon tanke på det, säger Anders Schærström. I sin skrift ger Elsa Schærström några detaljrika glimtar av vardagen i 30- och 40-talets Sverige. Krigstiden med matransoner, taggtråd och invasionsskräck blir levande i små anekdoter, som hur hon lärde känna namnet Hitler redan som femåring: Grannen hade skaffat en ny häst - "Han ska heta Hitler, för han är folkilsken och sparkar och bits", sa grannen. Det skulle snart visa sig hur rätt han hade. När kriget bröt ut 1939 var Elsa sjutton år och hade flyttat från föräldrahemmet i Östra Torp till Lund för att gå i gymnasiet där. När Tyskland kapitulerade en strålande majdag 1945 hade hon bara en tentamen kvar i sin fil mag-examen. Som vanligt hade hon satt sig på universitetsbiblioteket för läsa, men kördes ut av sin professor: "En sådan dag som denna finns det ingenting som heter tentamensläsning". Boken blev mycket efterfrågad och Elsa Schærström kom ut och fick hålla föredrag. - Hon hade mycket glädje av det, på så sätt fick hon även del av andras minnen, säger Anders Schærström. För ett par år sedan hörde lärarkollegan av sig till honom: boken gick inte längre att få tag på. Den skulle behöva komma ut i ny upplaga. Anders Schærström har själv bekostat nytrycket. - Mamma kände ett ansvar att berätta hur det var under kriget så att minnena ska finnas kvar. Jag hoppas att boken åter kan komma till användning och bli läst. Intäkterna går till Röda korsets arbete för krigsdrabbade barn. Det tror jag att mamma skulle ha gillat, säger Anders Schærström. Boken kommer att säljas på Kulturen i Lund och på Trelleborgs museum.

Camilla Erkenfeldt camilla.erkenfeldt@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons