Kreativ show på schemat

Idrottshallen på Köpingeskolan är full barn och ungdomar. De dansar, skriker och hoppar. Det är inget bus, det är repetition tillsammans med The Young Americans.
Trelleborg • Publicerad 1 oktober 2010
"Happiness is taking a photo" sjunger gruppen.
"Happiness is taking a photo" sjunger gruppen.Foto: 
Foto: 
Anna Marlow visar och eleverna apar efter. Det går fort att lära sig och efter bara två dagar är det dags för uppträdande.
Anna Marlow visar och eleverna apar efter. Det går fort att lära sig och efter bara två dagar är det dags för uppträdande.Foto: 
Devon Webben entusiasm smittar av sig på de andra.
Devon Webben entusiasm smittar av sig på de andra.Foto: 
En bebispose visas upp av Jesse Rios och Matt Dobbs.
En bebispose visas upp av Jesse Rios och Matt Dobbs.Foto: 

Konceptet är enkelt. 50 energiska amerikaner mellan 18 och 22 år flyger till Sverige och inkvarteras hemma hos svenska elever. I två dagar låser de in sig i en gympahall tillsammans med de svenska eleverna som får lära sig att dansa och uppträda. På den tredje dagen visar de upp sina kunskaper i en show.

Det är Pilevallskolan och Kunskapsskolan som tillsammans bjudit hit The Young Americans. Det innebär att det är drygt 200 elever från årskurs fyra, fem, sex, sju, åtta och nio som övar i Köpingeskolans gamla gympahall när TA tittar in på torsdagsförmiddagen.

Devon Webben står framför eleverna med en mikrofon i handen. Han ropar ut sina instruktioner till dem och visar hur de ska leka kycklingar, tjurar och bebisar.

Lärarna på både Pilevallskolan och Kunskapsskolan är mycket nöjda med projektet hittills.

– Det är bra för eleverna att möta olika kulturer. Och det är kul att vi kan samarbeta med Pilevall också, säger Andreas Andersson som är musiklärare på Kunskapsskolan.

Även Alex Nikolaidis, lärare och processledare på Pilevallskolan, är positiv.

– De har lärt sig jättefort. Alla elever går in helhjärtat för detta.

När The Young Americans bildades 1962 var det en showgrupp som åkte runt och uppträdde. 30 år senare ändrade organisationen inriktning och började fokusera på utbildning.

– Sedan dess turnerar vi i hela världen. Vi besöker skolor, universitet och fängelser och får människor att bygga upp sin självkänsla och sin kreativa förmåga. Det funkar oavsett socialt klimat, säger Michael Heib som är chef för verksamheten i Europa.

Organisationen har sitt säte i Los Angeles. De flesta av ungdomarna är från USA men i år är även några engelsmän, tyskar och en japan med i gruppen.

– Jag har varit med i tre år. Detta är min sjätte turné och jag tror att det kommer att bli en fantastisk show. Eleverna är duktiga, säger Jesse Rios som tycker att han har ett jättebra jobb.

Gänget uppträder på Söderslättshallen på fredag kväll.

Anna Thulin
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.