Annons

Kräver utredning om elevflykt

Trelleborg • Publicerad 23 juni 2005

Lars Mikkelä, moderat i gymnasienämnden, går i spetsen för kravet att undersöka varför en del trelleborgsungdomar väljer sin respektive gymnasieutbildning utanför kommunens gränser.

– Gör en konkret genomgång där det analyseras varför det finns dem som väljer andra kommuner framför Trelleborg, kräver Lars Mikkelä.

Annons

Bakom kravet ställer sig, förutom moderaterna, kristdemokraterna, miljöpartiet och centerpartiet. De borgerliga partiernas önskan ska tas upp när nämnden sammanträder nästa gång i augusti.

Diskussionen om de ökade kostnaderna för de interkommunala ersättningarna, till exempel när en trelleborgaregår på någon friskola i Malmö, Mediagymnasiet i Vellinge eller något idrottsprogram, vars nisch inte finns i Trelleborgs kommun.

Lars Mikkelä understryker att han inte är inte motståndare till att trelleborgsungdomar väljer utbildningar i andra kommuner.

– Jag tycker inte att man ska tvinga någon att gå gymnasiet i Trelleborg om man inte vill, säger han.

Enligt Lars Mikkeläs önskemål ska skolförvaltningen undersöka hur Söderslättsgymnasiet ska göra för att möta den väntade konkurrensen i samband med den nya gymnasiereformen.

Den aviserade reformen, som väntas träda i kraft om två år, innebär bland annat större frihet att välja gymnasieskola.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Johan Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons