Annons

Kräver rätt lön – kan mista jobbet

Acceptera lönen som strider mot kollektivavtalet eller sluta. Det valet ställdes 24 plusjobbare inom Trelleborgs socialförvaltning inför i torsdags. Utspelet från platschefen upprör inte bara plusjobbarna utan även facket som beskriver det som ett hot.
Trelleborg • Publicerad 29 februari 2008

- Jag kommer att kräva det jag har rätt till och säljer mig inte. Även om jag förlorar mycket pengar på det, säger Heléne Sörensson, en av de som nu kan tvingas avbryta sitt plusjobb i förtid.

Det var i torsdags som enhetschefen för åtgärdsverksamheten, Sarka Löfman, kallade till möte och presenterade de nya förutsättningarna. Enligt henne är det omöjligt för plusjobbarna att arbeta kvar om de samtidigt ska få den lönehöjning som de, sedan årsskiftet, är berättigade till. Sarka Löfman menar att plusjobbarna måste välja mellan att stanna kvar, enligt förra årets löner, eller att kräva den nya lönen men då bli uppsagda.

Annons

- Det här är en arbetsmarknadsinsats och situationen har förändrats. Just nu har vi inte tillräckligt med pengar och riskerar att belasta vår egen budget. Men det här är inget jag gör av glädje, jag har jobbat med de här människorna i två år och vurmar för dem, säger Sarka Löfman.

Hon försvarar ultimatumet med nya direktiv från regeringen som inte vill att satsningen ska fortsätta. De personer som redan deltar ska dock ges möjlighet att fullfölja.

Men Sarka Löfmans förklaringar väcker ingen sympati bland de drabbade.

- Jag förstår inte hur man kan behandla människor på det här sättet. De flesta av oss har bara avtal fram till juni så det handlar ju inte om några stora summor. Nu blir det så att man slår på dem som redan ligger, säger Tommy Ekstrand, plusjobbare sedan ett och ett halvt år.

Gun Tenggren, sektionsordförande vid Kommunal i Trelleborg, tar honom i försvar.

- Jag ser det här som ett hot och tycker att det är förskräckligt att man uttrycker sig på det här sättet i en situation där de berörda redan är utsatta, säger hon.

Verksamhetschef för arbete och försörjning, Cecilia Lejon, meddelar att ett möte mellan de inblandade parterna ska hållas på måndag.

- 2007 förändrades villkoren för plustjänsterna och vi bestämde då att ändå behålla medarbetarna. Men det innebär att vi inte har haft möjlighet att budgetera för någon lönerevision.

Efter att TA under fredagen talat med ansvariga i kommunen uppger socialchef Karin Cederholm, sent på eftermiddagen, att plusjobbarna ska få stanna - med pengar från vård- och omsorgsnämndens kassa. Men när plusjobbarna får sina avtalsenliga löner kan hon inte säga.

- Vi kommer att se till så att de får stanna men sånt här förändras inte över en natt.

Annons

Men enligt det senaste budet har plusjobbarna fram till söndag kväll på sig att lämna besked.

- Det är ju väldigt kort varsel, många har ju familjer som de måste försörja, påpekar Heléne Sörensson.

Ola Isaksson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons