Annons

Krav på lika priser irriterar

Lika pris för män och kvinnor hos frisören, taxiresan eller på krogen kan bli lag i sommar. Många frisörer i Trelleborg tycker att det är en dålig idé att lagstifta mot en gammal tradition.
Trelleborg • Publicerad 9 april 2005
Therese Christoffersson har inget emot att betala mer för en klippning än de manliga kunderna. Här blir hon klippt av Susanne Haldén på Hårstudion. Bild: Tomas Nyberg
Therese Christoffersson har inget emot att betala mer för en klippning än de manliga kunderna. Här blir hon klippt av Susanne Haldén på Hårstudion. Bild: Tomas NybergFoto: 

– Hur ska jag kunna ta samma pris för en äldre herre som är skallig på hjässan som för en damklippning? säger Kerstin Eneroth.

Hon är frisör på Salong Trelleburran. Där är det i bland stora skillnader mellan herr- och damklippningar. Men den vanliga skillnaden är 30 kronor.

Annons

– Om jag måste betala mer för en klippning så får jag väl ta det. Men ska jag betala samma pris som en permanent också? undrade Gert Nilsson, kund på salongen.

I torsdags blev det klart att Regeringen föreslår en lag som tvingar frisörer att ta samma pris för kvinnor och män när det gäller köp av tjänster. Jämställdhetsminister Jens Orback står bakom propositionen.

Av de frisörer Allehanda har talat med tar de flesta olika betalt för kvinnor och män.

– Vi tar 340 kronor för kvinnor och 290 kronor för män. För detta ingår både tvätt, klippning och föning, säger Susanne Haldén på Hårstudion i Trelleborg.

Den extra femtiolappen tar salongen ut för kvinnor eftersom de kräver mer styling än män.

– Men egentligen är detta ett gammalt tankesätt som hänger kvar, säger hon. I dag är killar så medvetna och kräver mycket styling de med.

Om den nya lagen om ökat skydd mot diskriminering går igenom vet frisörerna inte hur de kommer att göra. Sänka priset för damer vill de inte. Men att höja mycket för herrarna kanske inte heller är en bra idé.

– Vi kanske låter priserna mötas på halv vägen, säger Susanne Haldén.

Hon tycker att det är onödigt att lagstifta om samma prissättning.

– Det kan väl var och en få bestämma själv, menar hon.

Annons

Men det är inte alla frisörer i Trelleborg som gör skillnad på herr- och damklippningar. På Evalotts hårdesign på Norregatan i Trelleborg kostar det 200 kronor för alla. Det finns dock ett undantag för några få äldre stamkunder som får betala 140 kronor. – Det tar ju lika lång tid. Killarnas frisyrer är avancerade i dag. Att ha olika priser känns förlegat, menar Pernilla Peter som jobbar på salongen.

Lagen berör inte bara frisörer. Om den går igenom kommer det också bli olagligt att ta en särskild tjejtaxa för kvinnliga taxikunder. Nattklubbar kan heller inte ta olika inträdesavgifter för kvinnor och män. Olika åldersgränser blir heller inte tillåtna.

– Det ska inte gå att säga nej till någon på grund av kön, säger Olle Eriksson, Jens Orbacks pressekreterare. Till exempel kommer det vara tillåtet med tjejkryssningar på färjor. Men män får inte bli portade.

På restaurang Horizont i Trelleborg har det alltid varit samma åldersgräns för killar och tjejer. Men när Klubb Kristall nyligen öppnade i lokalen infördes ålder 23 för kvinnor och 25 för män. Detta kommer man nu få ändra på.

– Det är inga problem för oss. Men det är lite löjligt att Riksdagen ska lägga sig i det, menar Daniel Schiano på Horizont.

På Taxi Trelleborg berörs man heller inte av en lagändring.

– Vi har aldrig haft tjejtaxa. Det är orättvist, tycker jag. Det är ändå större risk för killar att råka ut för något på väg hem. De går oftare ensamma medan tjejer går i grupp, säger Jenny Peltola som jobbar i taxiväxeln.

Sofia Bergström

0410-545 41

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons