Annons

Krav på kommunalt avlopp problem för byalag

Beddinge idrottsplats måste ansluta sina toaletter till kommunalt avlopp, en kostnad som byborna själva ska stå för men inte har råd med. Idrottsföreningen och byalaget försöker nu hitta alternativa lösningar som är billigare.
Trelleborg • Publicerad 16 juli 2013

Medan Beddinge idrottsförening nästan helt somnat in håller ett byalag på att födas. Idrottsplatsen är tänkt att vara tillhållet. Där kan byborna bland annat fika, spela boule och träffas på grillkvällar. Varje år hålls även marknaden Mitt i byn på idrottsplatsen. Till skillnad från de flesta andra idrottsplatser ägs denna inte av kommunen utan av byborna själva.

-Det är vi som klipper gräset och allt annat som hör till. Allt jobb gör vi, säger Sten-Åke Jönsson, ordförande i Beddinge idrottsförening.

Annons

Det finns även två toaletter på idrottsplatsen och det är dessa som ställer till det för föreningen och byalaget. Trelleborgs kommun menar nämligen att man måste ansluta dessa till kommunalt avlopp. Det skulle kosta runt 120 000 kronor. Och eftersom det är byborna som äger idrottsplatsen måste de också stå för kostnaden.

-Dessa pengar finns ju inte. Och vi måste ha en lösning innan årsskiftet, annars måste vi stänga toaletterna, säger Sten-Åke Jönsson.

Nu försöker byalaget hitta alternativ som är billigare än 120 000 kronor. En idé är att använda sig av nedgrävda tankar med stora mängder vatten.

-Det borde gå bra. Toaletterna kommer inte att användas särskilt mycket, säger han.

På kommunen ska man nu ta ställning till förslaget.

-Det bästa är att ansluta till kommunalt avlopp eftersom det är den mest tekniskt lämpliga lösningen. Men det finns alltid undantag så kanske kan detta gå bra också. Vi får se när vi tittat närmare på förslaget, säger Andreas Nilsson, miljöinspektör på samhällsbyggnadskontoret.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons