Annons

Krav på effektivare samarbete

Tre nämnder och förvaltningar ska skärpa samarbetet för att bättre kunna hjälpa utsatta barn. I en rapport som utarbetats över förvaltningsgränserna ser man att många samarbetsformer finns för att fånga upp de barn som behöver stöd, men fler behövs.
Trelleborg • Publicerad 27 december 2012

Samarbetet måste bli effektivare. Det anser arbetsmarknadschef Ola Johnsson som är en av dem som skrivit rapporten.

– På arbetsmarknadsförvaltningen har vi ansvar för ungdomar i ålder 16 till 18. Vi har olika arenor för att jobba med dessa, Navigatorcentrum och verksamheten för ensamkommande flyktingbarn. Och samarbeten görs idag, men vi är i behov av att få dem nedtecknade.

Annons

Varför då?

– Idag ligger samarbetet på individnivå. Någon har bra kontakt med någon på en annan förvaltning och samarbetar. Men det blir så sårbart. Om någon är borta så försvinner samarbetet. Då är det bättre att till exempel ha detta nedskrivet i ett rutindokument. Om man vet att det ingår i ens uppdrag att samarbeta kan vi förbättra arbetet, säger han.

I skollagen finns en lagtext om de ungdomar som ingår i det kommunala informationsansvaret, till exempel de som hoppat av gymnasiet. Lagtexten säger att kommunerna är skyldiga att leta upp och erbjuda dessa ungdomar att bli aktiverade.

– Men den lagtexten är ganska slappt formulerad och kommunerna kan tolka den på olika sätt. Ett nytt förslag på en skärpt lag är ute på remiss. Går den igenom har vi i Trelleborg redan lagt grunden för de ökade kraven, menar Ola Johnsson.

Martin Falkenby
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons