Krav på bättre arbetsmiljö på Söderslättsgymnasiet

Trelleborgs kommun ska undersöka arbetsbelastningen för samtliga anställda på Söderslättsgymnasiet och anpassa belastningen till de resurser som finns. Om arbetsuppgifter prioriteras bort ska kommunen skriftligen informera de anställda och elever och föräldrar.
Trelleborg • Publicerad 16 januari 2002

Det är några av de krav som Arbetsmiljöinspektionen (AI) ställer efter den omfattande undersökning av arbetsmiljön på Söderslättsgymnasiet som genomfördes i höstas.

Under tre dagar i oktober besökte Arbetsmiljöinspektionen Söderslättsgymnasiet och genomförde gruppintervjuer med sammanlagt 61 anställda. Dessutom undersökte Yrkesmedicinska kliniken (YI) i Lund stressnivån hos 188 anställda.

Vid undersökningen kom YI fram till att samtliga anställda upplever att arbetsbelastningen har ökat under de senaste åren. Lärarna upplever ökad tidspress och arbetsbelastning.

Enligt AI:s bedömning är lärarna på omsorgsprogrammet den grupp som har störst problem med de höga kraven i förhållande till bristen på kontroll och stöd i arbetet.

Personalen i köket har en mycket hög arbetsbelastning under vissa tider på dagen och den administrativa personalen har också mycket höga arbetstoppar, enligt undersökningen.

När det gäller de anställda i köket på Söderslättsgymnasiet anser AI att gruppen saknar stöd från ledningen och att deras dåliga arbetsmiljö inte hörsammats trots tidigare signaler.

- Vid AI:s tillsyn konstateras att ett av problemen som påverkar arbetsmiljön är brister i kommunikationen mellan skolledning, skolchef, skolpolitiker och lärare på Söderslättsgymnasiet, skriver AI i sin rapport.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.