Annons

Krav på att fler kvinnor bör få ge namn åt gator

Trelleborg • Publicerad 14 mars 2007
S-kvinnorna i Trelleborg kräver att en gata ska få namn efter Victoria Benedictsson. @08 Bildbyline:ARKIVBILD: PRESSENS BILDFoto: 

S-kvinnorna i Trelleborg kräver nu att fler gator och torg i kommunen får namn efter kända kvinnor eller kvinnoyrken.

Det framgår av ett brev till kommunstyrelsen i Trelleborg från s-kvinnorna. Framför allt vill s kvinnorna att den kända svenska författarinnan Victoria Benedictsson, som föddes i Domme i Alstads socken 1850, bör uppmärksammas med en egen gata.

Annons

I sitt brev påpekar s-kvinnorna att det bara finns sju gator med kvinnonamn i Trelleborg: Olivia Nordgrens gata, Astrid Lindgrens Allé, Sankta Gertruds väg, Tyras väg, Amandas gränd samt Syster Jennys och Syster Hannas väg. Kvinnoyrken förekommer inte alls som gatunamn i Trelleborg, enligt brevet.

Victoria Benedictssons skådespel "Den bergtagna" ska uppföras på ansedda National Theatre i London, enligt s-kvinnornas brev.

På grund av dåtidens syn på kvinnliga författare skrev hon under den manliga pseudonymen Ernst Ahlgren. Efter en olycklig kärleksaffär med den danske kritikern Georg Brandes begick hon självmord i Köpenhamn 1888.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons