Annons

Krafttag som kräver sin viking

Förfäderna skulle ha varit stolta om de hade sett de tappra vikingarna i Foteviken. Med gemensamma krafter fick de på tisdagen den gedigna västra stävstenen på plats i stenskeppet.
Trelleborg • Publicerad 26 juni 2007
Ulrich Warkentin har kommit från Tyskland för att vara med och fullborda stenskeppet.
Ulrich Warkentin har kommit från Tyskland för att vara med och fullborda stenskeppet.Foto: 
Var det verkligen så här jobbigt för i tiden också? Ett stort gäng starka vikingar krävdes för att rubba stenen. Bild: Tomas Nyberg
Var det verkligen så här jobbigt för i tiden också? Ett stort gäng starka vikingar krävdes för att rubba stenen. Bild: Tomas NybergFoto: 
Se upp i backen! Fallande vikingar på väg efter att repet runt stenen lossnat.
Se upp i backen! Fallande vikingar på väg efter att repet runt stenen lossnat.Foto: 
Många internationella händer är redan på plats inför vikingaveckan i Foteviken.
Många internationella händer är redan på plats inför vikingaveckan i Foteviken.Foto: 

En kraftig mansstämma häver ur sig en kaskad av finska svordomar i kraftansträngningen som krävs för att få stenen att röra sig åtminstone några centimeter närmre gropen.

Riktigt lika tufft var det inte när den östra stenen restes i vintras. Men så är den västra också ett par 100 kilo tyngre.

Annons

- Den är kanske lite väl stor, säger Sven Rosborn, forskningschef på Foteviken med ett skratt, när några av vikingarna faller pladask efter att repet runt stenen släppt.

Han börjar ana vilket slit som ligger bakom de gamla minnesmärkena från vikingatiden. Resningen av stenen administreras på engelska, eftersom vikingar från flera europeiska länder redan nu är på plats i Foteviken inför vikingaveckan.

De olika vikingagrupperna ska i dagarna resa stenar längs stenskeppets långsidor. Totalt har nu 36 skånska stenar hämtats till platsen.

Skeppssättningen Hola stenar är 20 meter lång och blir lite av västkustens konkurrent till Ales stenar på östkusten. Den första stävstenen, den östra, restes vid midvinterståndet i december. Den västra har satts upp i den riktning där solen gick ner på midsommaraftons kväll. Men Sven Rosborn menar att det finns ett djupare syfte med Hola stenar än bara ett kulturminne att titta på.

- Vi vill föra in en andlig dimension också. Runstenar är ju minnesstenar, men det tänker man inte så ofta på, säger han.

Hola stenar ska i stället bli en aktiv minnseplats dit man kan komma för att meditera och minnas.

- Det här är inget jippo, utan ett mycket seriöst projekt. Vikingakulturen är en form av livsstil, en motvikt till jäktet och stressen, säger Sven Rosborn.

På torsdag kväll, när runt 600 vikingar beräknas vara på plats, invigs stenskeppet med den första minnesceremonin och ett stort bål. Besökarna kommer allt tidigare till Foteviken inför vikingaveckan. Flera har varit på plats sedan midsommarafton, och Sven Rosborn är imponerad över att så många kommer och sliter med otympliga stenar helt frivilligt.

Att evenemanget är gratis tror han har stor betydelse.

- Det får en alldeles speciell effekt. Vi vill skapa en fri internationell kulturverksamhet, säger Sven.

Annons

Hädanefter ska vikingarna hålla minnesstund vid Hola stenar varje år över de som gått bort under året .

Christina Malmberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons