Annons

Kraftledning möter motstånd

Trelleborgs kommun och ytterligare 10 berörda i Trelleborg och Vellinge överklagar Eons planer på att byta ut en kraftledning mellan Trelleborg och Foteviken.
Trelleborg • Publicerad 1 augusti 2011

Eon Kraftnät fick i juni klartecken av Energimarknadsinspektionen att byta ut den nuvarande kraftledningen på 50 kilovolt mot en ledning på 130 kilovolt. Ledningen går strax norr om Trelleborgs tätort, norr om Skegrie och Räng och därefter till Foteviken. En sträcka på sammanlagt drygt 15 kilometer. Ledningen är i huvudsak luftburen, med undantag av en kort sträcka närmast Foteviken, där ledningen ska grävas ner.

Trelleborgs kommunalråd Ulf Bingsgård var kritisk mot tillståndet eftersom han ansåg att det krockar med kommunens planer på att bygga en ringväg runt Trelleborg. Trelleborgs kommun har därför överklagat tillståndet och det är man inte ensam om. 10 överklaganden till ligger nu för avgörande hos Näringsdepartementet.

Förutom Trelleborgs kommun har LRF i Vellinge överklagat tillståndet. Och det har även fem fastighetsägare i Vellinge och fyra i Trelleborg gjort.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons