Annons

Kraftigt uppåt för moderater i Trelleborg

Ett maktskifte kan vara nära i Trelleborgspolitiken. Om moderaterna, folkpartiet och centern lyckas locka med sig kristdemokraterna, spi och miljöpartiet i sin samverkansgrupp fattas de bara 0,3 procent för att få majoritet i kommunfullmäktige.
Trelleborg • Publicerad 16 juni 2006
Foto: 

Ifall man inte lyckas dra med sig de tre andra partierna återstår 5,8 procentenheter till socialdemokraterna.

I Trelleborgs Allehandas opinionsundersökning, som gjorts på uppdrag av Synovate Temo, får de sex partierna 49,7 procent av väljarsympatierna när de osäkra väljarna räknats bort.

Annons

Socialdemokraterna får 42,7 procent vilket betyder att partiets enda chans att behålla makten är att liera sig med andra partier.

Och ifall kd, spi och mp väljer att gå med samverkanspartierna återstår endast vänstern och sverigedemokraterna av de partier som finns i fullmäktige i dag.

Den stora vinnaren i TA:s opinionsundersökning, i vilken 501 trelleborgare tillfrågats, är moderaterna. När de osäkra väljarna räknats bort ökar partiet med 7,2 procentenheter till 24,1 procent. Ökar gör också folkpartiet som går fram två procentenheter till 8,2 procent. Centern minskar med 0,4 till 4,6 procent och kristdemokraterna går rejält bakåt till 3,4 procent, en minskning med tre procentenheter. Socialdemokraterna minskar med 4,5 procentenheter till 42,7 procent, medan vänsterpartiet ökar med 0,4 procentenheter till 4,1 procent.

Miljöpartiet får 2,5 procent av rösterna, en minskning med 0,8 procentenheter. Bättre går det för spi som noterar en ökning med 0,6 procentenheter till 6,9 procent.

Stora förlorare är sverigedemokraterna, som enligt opinionsundersökningen går back hela 2,5 procent och endast har kvar 1,9 procent av sitt väljarstöd.

Nästan en femtedel av de tillfrågade, 19,9 procent, är i dag osäkra på vilket parti de skulle rösta på.

Andreas Mårtensson

0410-545 27

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons