Kraftiga hyreshöjningar att vänta – fastighetsägare: ”Det är tvunget”

I och med den ökade inflationen väntas hyreshöjningen på lokaler nästa år bli högre än på länge. Ett sätt att kompensera för fastighetsbolagens ökade kostnader. ”En nödvändighet för vår bransch”, säger fastighetsägaren Marcus Ohlsson.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Trelleborg • Publicerad 5 oktober 2022
Lokaler i Trelleborgs stadskärna väntas få kraftiga hyreshöjningar till nästa år.
Lokaler i Trelleborgs stadskärna väntas få kraftiga hyreshöjningar till nästa år.Foto: Alva Andersdotter

De flesta hyresavtal som finns på marknaden är tecknade med indexklausul som innebär att hyran årligen räknas upp med inflationstakten. Till skillnad från bostäder tillämpas alltså marknadshyror på lokaler. Marcus Ohlsson på Algatans Fastighets AB tycker det är rimligt att fastighetsbolagen får kompensation för sina ökade kostnader. Både räntor, driftskostnader och byggpriser har rusat uppåt vilket påverkar fastighetsägarna mycket.

– Det är en nödvändighet för vår bransch så att vi får täckning för våra ökade kostnader, säger han.

Bengt Nilsson på Alsingevallen håller med.

– Att vi behöver ha högre hyror, det är tvunget, säger han.

För att kompensera för det allmänna prisläget i samhället tittar man på vad konsumentprisindex, KPI, låg på i oktober och räknar upp hyrorna kommande år med så mycket.

”Även om hyresgästerna får högre kostnader, får de också högre intäkter.”
Marcus Ohlsson, Algatans Fastighets AB

En kraftig höjning av hyran kan göra att företagare inte har råd att stanna kvar i sin lokal. Bengt Nilsson är orolig för att de kan komma att tappa hyresgäster.

– Ja, det måste jag säga att vi är. Tyvärr.

Eftersom oktober inte är slut än vet man i nuläget inte hur mycket lokalhyrorna kommer höjas. En fingervisning är senaste KPI från augusti. Då ökade KPI med nio procent jämfört med samma månad året innan. Marcus Ohlsson tror att det är ungefär där även oktobers siffror kommer hamna, det vill säga en ökning på cirka nio procent jämfört med oktober i fjor. Han har inte fått några indikationer på att hans hyresgäster inte kommer klara av det och menar att de flesta företagare också höjt sina priser.

– Även om hyresgästerna får högre kostnader, får de också högre intäkter.

Alva AndersdotterSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.