Annons

Kraftig uppgång för SD

Sverigedemokraterna lyckades inte knipa något mandat i EU-valet, men i Skåne fick partiet en hög andel av rösterna. I Trelleborg ökade SD med 6,1 procentenheter, mest av alla partier som varit med tidigare.
Trelleborg • Publicerad 5 juni 2009

– Det bekräftar att vi är på stark frammarsch hela tiden, säger Per Klarberg, SD:s gruppledare i Trelleborg.

I förra EU-valet 2004 röstade fyra procent på SD i Trelleborg och i kommunvalet 2006 12,59 procent. Resultatet i söndagens val är alltså sämre än i det senaste kommunvalet.

Annons

– Det kan man inte alls jämföra. Vi är det mest EU-kritiska partiet och det kan innebära att det är svårare att få våra väljare att gå och rösta i EU-valet, säger Per Klarberg.

Han gläds åt att Trelleborg blev den femte största SD-kommunen i Sverige efter Osby, Hörby, Bromölla och Sjöbo. Och att 17,6 procent i distriktet Tommarp-Hammarlöv-Vemmerlöv röstade på SD.

– Vad jag hittills har hittat är att det är det andra högsta resultatet för ett distrikt i hela Sverige, säger Per Klarberg.

Med EU-valet avklarat tror gruppledaren på ännu större framgångar i kommunvalet nästa år.

– Det känns att vi har vind i seglen. Detta är en kick för oss, säger han.

Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons