Kraftig ökning av bilinbrott

Antalet bilinbrott har ökat kraftigt i Trelleborg under den senaste tiden. Hittills under juli månad har 28 bilinbrott anmälts till polisen. Förra året anmäldes totalt 56 bilinbrott under juli.
Trelleborg • Publicerad 8 juli 2004

Under juni i år begicks 89 bilinbrott vilket är mer än dubbelt så många som samma månad förra året. Även under maj månad begicks betydligt fler inbrott än motsvarande månad förra året. Enligt polisen satsar man så mycket man kan på att få stopp på den negativa trenden. - Det är det som är prioritet ett just nu utifrån de resurser vi har, säger Ann-Christin Sjöbeck på Trelleborgspolisen. Förra veckan greps en ung trelleborgare misstänkt för att ha slagit in rutorna på fyra bilar på Övre. Samma man greps även en vecka tidigare misstänkt för bilinbrott. - Han är dessutom misstänkt för ytterligare ett par bilinbrott men jag tror ju inte att han ligger bakom alla. Det finns ju några som är väldigt aktiva just nu, det är ju uppenbart, säger Ann-Christin Sjöbeck. Just bilinbrotten är enligt Ann-Christin Sjöbeck relativt svåra att utreda. Ofta saknas användbara spår efter gärningsmannen. Ofta krävs det att den som begår inbrotten blir tagen på bar gärning. Handlar det då bara om något enstaka inbrott är det svårt att få personen anhållen och häktad. När det gäller den unge trelleborgare som gripits av polisen vid två tillfällen under de senaste veckorna har polisen en del uppgifter som gör att man hoppas på att kunna få honom fälld för inbrotten. - Vi har i alla fall några vittnesuppgifter, säger Ann-Christin Sjöbeck. Polisen har svårt att hitta något riktigt mönster bland den senaste tidens många bilinbrott. I många fall har det inte ens stulits något ur bilarna. - Det kan man ju tolka som ren förstörelselusta, menar Ann-Christin Sjöbeck. Framför allt har det varit parkeringsplatser i centrum som drabbats, i flera fall p-platsen vid Övre och parkeringsplatser vid Östergatan. Några särskilda tidpunkter på dygnet handlar det inte heller om. - Det tycks vara när som helst, säger Ann-Christin Sjöbeck. Hon påpekar hur viktigt det är att tömma sin bil när man lämnar den så att det inte finns någonting som kan locka en inbrottstjuv. - Det ska inte finnas något kvar. Då eliminerar man risken. Ofta är det turister som utsätts. De lämnar ofta kvar packning i bilen när de övernattar. Så gör man ju själv när man är ute och reser, säger hon.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.