Annons

Kraftig minskning av kö till barnpsykiatri

Sedan i februari har kön till neuropsykiatrisk utredning inom barn- och ungdomspsykiatrin i Trelleborg minskat från 64 till 21 barn. Men att nå målet om max 50 dagars väntetid vid årsskiftet tror verksamhetschefen blir svårt.
Trelleborg • Publicerad 2 september 2009

TRELLEBORG. Genom att gå igenom hela kön till neuropsykiatrisk utredning på bup i Trelleborg har 43 barn blivit utredda sedan i februari.

– De är utredda och har fått någon ytterligare behandling eller ytterligare utredning. De är igång på ett eller annat sätt, säger Gunilla Hagberg Tegenrot, verksamhetsansvarig för bup i Malmö och Trelleborg.

Annons

Varför har kön minskat så kraftigt nu när det gått långsamt under de senaste åren?

– Med extra pengar har neuropsykiatrin omorganiserats och man har valt att prioritera det här arbetet. I och med att det funnits extra personal så har man kunnat göra det med bibehållen kvalitet och utan att det har drabbat andra grupper, säger Gunilla Hagberg Tegenrot.

Väntetiden för en neuropsykiatrisk utredning i Trelleborg är idag som längst 1,5 år. I februari sa psykiatri- chefen Per-Olof Sjöblom till TA att han hoppades att 90 procent av patienterna vid årsskiftet ska ha påbörjat en utredning inom 60 dagar. Region Skåne har själv satt upp ett mål om max 50 dagars väntetid för fördjupad utredning av barn med misstänkta neuropsykiatriska diagnoser som till exempel ADHD.

– Dit når vi inte fullt ut till årsskiftet, men vi kommer att vara en bra bit på väg, säger Gunilla Hagberg Tegenrot.

Och det finns en ekonomisk stimulans till landsting och regioner för att korta köerna. Våren 2008 tilldelades bup-klinikerna extra pengar för att korta kön till neuropsykiatrisk utredning. Bup i Trelleborg fick 2,3 miljoner kronor till extra personal och samma summa är budgeterad för 2009 men är villkorad av nationella riktlinjer för barnpsykiatri och av Region Skåne.

– Vi jobbar hårt för att nå målen, säger Gunilla Hagberg Tegenrot.

Sedan den omorganisation som psykiatrin i Skåne genomgick i den 1 mars har bup i Trelleborg haft en tillfördnad enhetschef. Nu är det klart att Göran Palm, avgående enhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin Team Väster i Malmö, blir ny enhetschef.

– Jag ser positivt på uppdraget, men några faktiska svar har jag svårt att ge. Jag vill ha mer information från Gunilla och personalen i Trelleborg först, säger Göran Palm som arbetat inom psykiatrin sedan början av 1980-talet.

Lucas Dietrichson
NICLAS SÖRENSON
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons