Annons

Kraftig kritik mot driften av Borgen

För lite personal, eftersatt underhåll och obefintlig strategi för marknadsföringen. Kommunens sätt att driva Trelleborgen får kraftig kritik av kommunens revisorer.
Trelleborg • Publicerad 16 april 2013
Revisorerna efterlyser en översyn av verksamheten på Trelleborgen.
Revisorerna efterlyser en översyn av verksamheten på Trelleborgen.Foto: 

Kritiken gör att kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) åter höjer rösten för att Trelleborgen ska drivas i stiftelseform.

– Jag välkomnar den här rapporten. Det gör att man kan lyfta frågorna och diskutera på nytt vad man ska göra. Jag tror inte det finns någon i dag som är nöjd över situationen på Trelleborgen och kan slå sig för bröstet över hur det har blivit, säger Ulf Bingsgård.

Annons

Framförallt är det personalbristen som revisorerna vänder sig mot i sin rapport. Den gör att det i princip är omöjligt att driva Trelleborgen så att man kan skapa ett attraktivt besöksmål, anser de. På Trelleborgen arbetar en person heltid, och en på halvtid med pedagogiskt arbete. Under 2012 fanns det dessutom tre personer anställda med lönebidrag.

Personalbristen gör att det enligt revisorerna finns en frustration över att man inte kan erbjuda fler aktiviteter med utbildad personal under sommaren, står det i rapporten.

Problemen bekräftas av kulturnämndens ordförande Love Nilsson (MP).

– Det behövs mer folk. Samma person har ibland fått sköta både kaféet och shopen, och då finns det inte mycket tid över att visa folk runt, säger han.

Dessutom blöder Trelleborgen pengar. Intäkterna räcker inte ens på långa vägar till för att täcka utgiften för löner, och förra året gick borgen med ett underskott på 345 000 kronor. Kostnaderna för underhåll är också, som TA tidigare skrivit, på väg att rusa i höjden eftersom borgen är i dåligt skick.

Andra saker som revisorerna reagerat på är att det saknas tydliga mål för verksamheten, att det inte sker någon uppföljning och att det saknas en strategi för marknadsföring.

Love Nilsson säger att kulturnämnden i samband med budgetdiskussionerna för nästa år ska behandla Trelleborgen på nytt. Han säger att nämnden vill göra en satsning, men att det är för tidigt att säga hur.

Ulf Bingsgård har dock sin åsikt klar. Han förordade redan 2009 en stiftelseform, men då fanns det inget stöd för det bland de andra partierna.

– I en stiftelse med en engagerad styrelse kan man ha snabbare beslutsvägar och ett större fokus på verksamheten. Men det kommunala inflytandet ska vara fortsatt stort och man ska få ett årligt driftsbidrag, säger Ulf Bingsgård.

Martin Falkenby
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons