Annons

Kraftig kritik mot bup – stora brister i vård av pojke

Pojken hade vårdats från och till på Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Trelleborg sedan år 2000 när han för ett drygt år sedan knivskar en kvinnlig vårdare på Tunagården i Malmö till döds. Nu får både Tunagården och bup i Trelleborg skarp kritik från Socialstyrelsen för brister i vården av pojken.
Trelleborg • Publicerad 13 juni 2009

TRELLEBORG. Pojken som i dag är i 16-årsåldern kom i kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin i Trelleborg redan när han var i åttaårsåldern och har sedan haft återkommande kontakt under åren. Sommaren 2006 placerades han på ungdomshemmet Tunagården i Malmö. Våren 2008 knivhögg han en 44-årig vårdare till döds och dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård. Arbetsmiljöverket har kritiserat Tunagården och de ansvariga på Statens Institutionsstyrelse för bland annat brister i säkerheten.

Efter en Lex Maria-anmälan har Socialstyrelsen nu granskat både Tunagården och bup i Trelleborg. Bup kritiseras på tio punkter, bland annat för brister i den psykiatriska bedömningen och för att det saknades en dokumenterad vårdplan för pojken.

Annons

– Självklart ska det inte vara såhär, idag finns rutiner för sådana här saker på bup i Trelleborg, säger Gunilla Hagberg Tegenrot som sedan årsskiftet är verksamhetschef för bup-mottagningarna i Malmö och Trelleborg.

Hur kan det uppstå brister på så många punkter när det gäller en enda patient?

– Ja, det som står här är fruktansvärt sorglig läsning. Trelleborg har vid den här tidpunkten inte haft tillräckligt bra rutiner för uppföljning och så vidare. Min bedömning är att så ser det inte ut idag, säger hon och hänvisar till en ny rapport där Socialstyrelsen granskat alla bup-mottagningar i Sverige, och där Trelleborg ligger bra till.

– Jag vet att det under de senaste åren skett stora organisationsförändringar och att man nu arbetar på ett helt annat sätt.

Tunagården får kritik för brister i rutinerna kring läkemedelshanteringen. Socialstyrelsen vill att Tunagården förtydligar ansvarsfördelningen mellan bup och Tunagården, samt rättar till brister i läkemedelshanteringen.

Bengt Andersson, regionchef för Statens Institutionsstyrelse i södra Skåne som är den ansvariga myndigheten, berättar att han själv påtalade bristerna i läkemedelshanteringen för Socialstyrelsen och att de gjort många förändringar.

– Utefter det vi gjort så känner man sig trygg, men det vore förhastat att säga att det aldrig skulle kunna hända igen. Men vi har åtgärdat jättemycket utifrån de brister vi sett, det har hänt mycket på den här institutionen det senaste året.

Tunagården och bup i Trelleborg har nu till 1 oktober på sig att redovisa för Socialstyrelsen att de vidtagit de förbättringar som Socialstyrelsen kräver.

Johan Silfversten Bergman
Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons