Kostpolicy äntligen på plats

Efter många års diskussioner, revisioner, återremisser och ändringar verkar det som om kommunen nu äntligen har en kostpolicy på plats.
Trelleborg • Publicerad 9 september 2013
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Foto: Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX

På kommunstyrelsens senaste sammanträde sade alla partier ja till förslaget till kostpolicy. Så det ser ut som om även kommunfullmäktige kommer att anta policyn.

- Det är bra att vi har ett samlat grepp om kosten i kommunen, säger Ulf Bingsgård (M), kommunalråd. Tidigare gick det många rykten om att maten på den skolan var bättre än på den andra – då var det mycket upp till rektorerna hur maten blev. Och alla hade inte samma intresse för maten.

Det finns en ambition i Trelleborg om att maten ska lagas så nära den som ska äta den som möjligt. Kommunen ska också ha en medveten satsning på ekologiska råvaror, gärna lokalt producerade.

Det ska alltid finnas fler alternativ, både inom skola och äldreomsorg. I skolan ska ett alternativ vara vegetariskt, enligt kostpolicyn.

Efter ett förslag från Sverigedemokraterna blir det även förbud mot att servera kött som slaktats med religiösa slaktmetoder, som halal- eller kosherslakt, i kommunens verksamhet, enligt förslaget till kostpolicy.

Tidigare har en del politiker i kommunen reagerat mot skrivningen som ett sätt att peka ut vissa grupper.

Men nu ser det ut som om skrivningen får vara kvar i kostpolicyn. Men kanske blir det diskussion i frågan när policyn ska antas av kommunfullmäktige.

Lina Campbell
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.