Kostnadseffektiv skola i Trelleborg

Trelleborgs skola hamnar på övre halvan i en undersökning av skolorna i landets alla kommuner som KommunAktuellt har gjort.
Trelleborg • Publicerad 31 januari 2003

Tidningen har undersökt hur mycket kommunen betalar per grundskoleelev och år samt vilka genomsnittsbetyg eleverna fick i klass nio. Vid en jämförelse går det då att få fram ett mått på hur mycket varje betygspoäng kostar i kronor räknat. Trelleborg hamnar på plats 53 av 286 kommuner som är med i undersökningen. Den kommun som får ut mest betygspoäng för sina satsade pengar är Skara. Överkalix får ut minst betygspoäng för pengarna av de undersökta kommunerna. KommunAktuellts undersökning visar att det inte är säkert att de kommuner som satsar mycket pengar på skolan alltid får de bästa betygsresultaten. Skara hör till de kommuner som satsar minst pengar på skolan och ändå får eleverna där högre betyg än genomsnittet i landet. Kommunen får alltså ut mycket betyg för pengarna. Även Vellinge klarar sig bra i jämförelsen. Vellinge kommun ligger på plats 19 bland de kommuner som KommunAktuellt undersökt. I Trelleborg satsade man 41 195 kronor per grundskoleelev och år medan betygsgenomsnittet för niorna ligger på 192,1 poäng. Det ger en kostnad per betygspoäng på 214,50 kronor. I Skara var motsvarande siffror 40 623 kronor per elev och ett genomsnittligt betygspoäng på 217,4 samt en kostnad på 186,90 per betygspoäng. I Överkalix kostar varje elev 65 448 kronor per år medan betygsgenomsnittet i nionde klass ligger på 185,7. Det innebär en kostnad på 352,40 kronor för varje betygspoäng. Vellinge satsar 43 416 kronor per grundskoleelev och år. Genomsnittspoängen för niorna ligger på 215,7 poäng. Det ger en kostnad på 201,20 kronor per betygspoäng.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.