Annons

Kostnaderna för läkemedel rusar iväg

Läkemedelskostnaderna fortsätter att öka i Skåne, trots att de minskar i resten av landet. Hittills i år har den ökande kostnaden för läkemedel varit 60 miljoner kronor.
Trelleborg • Publicerad 14 maj 2004

Om utvecklingen fortsätter hela året så blir det 240 miljoner kronor som får tas från annan vård för att betala läkemedelsnotan. Det motsvarar 12 vårdcentraler. Färska siffror från Läkemedelsrådet Region Skåne visar att kostnaderna i hela Skåne har ökat med 1,6 procent under årets första tre månader. Under samma period har samma kostnader minskat med 2,5 procent i Sverige som helhet. I sydvästra Skåne är ökningen 2,1 procent. Största ökningen finns i sydöstra Skåne med 8,2 procent. Även när man ser på kostnaden per individ så skiljer sig utvecklingen i Skåne från resten av Sverige. I Skåne har ökningen varit 0,9 procent mot en minskning på 2,9 procent i resten av landet. Även här utmärker sig sydöstra Skåne med en ökning per individ på 7,3 procent. Under april månad har utvecklingen bara fortsatt likadant. Med dessa siffror ligger Skåne överlägset i topp när det gäller läkemedelskostnader per individ. Under årets första tre månader använde skåningarna läkemedel för 52 kronor mer per person än i övriga Sverige. Det blir totalt 60 miljoner kronor som måste tas från annan vård. På hela året blir det 240 miljoner kronor, eller 12 vårdcentraler, om inte något görs för att hejda utvecklingen. - Vi har en bättre kontroll nu, säger Eva Nitelius, chefsläkare på Trelleborgs lasarett. Sedan årsskiftet belastar kostnaden för läkemedel den enskilda kliniken och vi följer Skånelistan. Vi ligger bra till i kostnadsutvecklingen. Det verkar som läkemedelskostnaderna ökar snabbare för de privata vårdgivarna än för MAS i Malmö och Trelleborgs lasarett. Den stora förskrivningen av läkemedel sker inom i stort sett alla områden. Plavix är ett medel som används mot blodproppar. I Skåne används dubbelt så mycket Plavix per invånare som i resten av Sverige. I sydvästra Skåne är den siffran till och med högre, 2,5 gånger så mycket. Skillnaden i förskrivning av Plavix mellan Skåne och resten av Sverige betyder ensamt 16 miljoner kronor på helår. På samma sätt kan man fortsätta med andra läkemedel, ett läkemedel mot magkatarr och magsår kostar 22 miljoner mer, ett antiinflammatoriskt medel som används vid reumatisk värk kostar 13 miljoner mer och ett annat medel som ges till reumatiker kostar 34 miljoner mer. Riktigt varför Skåne skiljer sig från övriga landet är inte klarlagt. Vissa av de medel som används är dyra - och effektiva. Medan för andra skillnaden i effekt jämfört med alternativen är tveksam.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons