Annons

Kostnader viktigare än resultat

Trots drygt 10 miljoner kronor sparade i år kommer Trelleborgs lasarett att bli tvunget att spara in 20 miljoner nästa år. Hur de pengarna ska sparas är inte klart. Ett underlag för budgeten kommer senare i veckan.
Trelleborg • Publicerad 22 oktober 2007
Arkivbild: Mårten Svemark
Arkivbild: Mårten SvemarkFoto: 

- Vi har vakantsatt tjänster när folk slutat, säger Dan-Ola Jönsson, ekonomichef på lasarettet. Genom schemaändringar med tätare helgjobb klarar vi oss också med färre anställda.

Inom Region Skåne finns två mål med ekonomin. Intäkterna ska vara minst lika stora som kostnaderna, det vill säga att budgeten ska vara i balans. Men minst lika viktigt är kostnadstaket.

Annons

I många år rusade kostnaderna iväg. Och det går väl an under goda tider med ökande skatteunderlag. Men när skatteunderlaget viker, Region Skånes intäkter minskar, då blir det problem med för stora kostnader. Ett exempel på detta är de planerade operationerna av knä- och höftleder som är den tunga planerade verksamheten vid Trelleborgs lasarett. För varje planerad behandling får Trelleborgs lasarett ersättning från Region Skåne i en fast och en rörlig del. Ersättningen baseras på så kallade DRG-poäng som är ett mått på hur resurskrävande behandlingen är. Men poängsystemet är sex år gammalt och mycket har hänt sedan dess. Nästa år kommer ett nytt DRG-system för den slutna vården. Då kommer en del behandlingar att ge fler poäng, andra färre.

För att inte bryta igenom kostnadstaket hålls en operationssal stängd på Trelleborgs lasarett. På så sätt hålls kostnaderna under taket. Ett större antal operationer hade samtidigt ökat intäkterna men till priset av ökande kostnader.

- Om vi hade gjort fler ledplastiker (knä- och höftoperationer) så hade resultatet förbättrats, säger Dan-Ola Jönsson. Men regionens problem är att hålla kostnaderna i schack.

För några patienter kan det betyda längre väntetid.

- Men detta är inget som påverkar vårdgarantin, säger Magnus Heiman, chefsläkare på lasarettet.

Förutsatt att prognosen om ett nollresultat, ett intäkter och kostnader går jämt upp, håller så blir det femte året i rad som Trelleborgs lasarett klarar sin budget. Det är ett resultat som få sjukhus i Skåne kan visa upp.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons