Annons

Kostnaden för bygglovet en chock

Måns Björklund fick en chock när han fick se kostnaden för bygglovet för delsbons uterum. 10 426 kronor kostade det för ett okomplicerat ärende.
Trelleborg • Publicerad 15 juni 2013
Grejorna till uterummet som Måns Björklund ska bygga på delsbons tomt har anlänt. Så även räkningen för bygglovet på saftiga 10 426 kronor. Foto: Claes Nyberg
Grejorna till uterummet som Måns Björklund ska bygga på delsbons tomt har anlänt. Så även räkningen för bygglovet på saftiga 10 426 kronor. Foto: Claes NybergFoto: Claes Nyberg

-Sedan såg jag en insändare i Trelleborgs Allehanda där någon annan också fått betala väldigt mycket för bygglovet för ett uterum. Så här mycket kostar inte ett bygglov av den här typen i andra kommuner, säger Måns Björklund.

Måns Björklund ställer sig mycket undrande till varför det är tre, fyra gånger så dyrt att få ett bygglov för ett uterum i Trelleborgs kommun, jämfört med grannkommunerna.

Annons

-Det blir ju en mycket stor del av kostnaden för bygget som är för bygglovet, säger han. Själva materialet till uterummet kostar runt 30 000 kronor och bygglovet går på en tredjedel av det.

Det uterum som Måns Björklund bygger vid delsbons hus i norra delen av Trelleborgs tätort är på 22 kvadratmeter och oisolerat. Bygget följer helt detaljplanen och inga grannar har behövt höras. Ärendet är väldigt okomplicerat.

-Att man då ska behöva betala över 10 000 kronor för ett bygglov verkar inte rimligt, menar Måns Björklund.

Han har själv arbetat inom byggbranschen under många år och känner till hur bygglovsproceduren fungerar.

- Man kunde förstå kostnaden bättre om det hade rört sig om ett mer invecklat ärende, som inte följer detaljplanen fullt ut och där grannarna ska höras, säger han. Men det handlar det ju inte om här.

Martin Falkenby
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons