Annons

Kortkapare slog till mot mack

Shell i Trelleborg är en av flera bensinstationer som fallit offer för en skimningsliga. Många kunder kan ha fått sina kort kapade av bedragare som sedan tömt deras konto.
Trelleborg • Publicerad 31 juli 2013
Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Bedragarna slog till mot Shell i Trelleborg den 18 juli. Även mackar i Malmö, Mölnlycke, Stenungsund, Göteborg och Linköping har drabbats under juni och juli månad. Hur stora belopp förövarna kommit över är inte känt.

-Det finns en eftersläpningseffekt. Många är på semester och kanske inte upptäckt att de drabbats. Det kan också vara så att bedragarna väntar innan de tar ut pengarna, säger Evert Norberg som är förundersökningsledare vid bedrägerisamordningen på Stockolmspolisen.

Annons

Jonas Sidenå är vd för ST1 Energy AB som driver Shellmackarna. Enligt honom har skimningsutrustning tagits i beslag på en bemannad Shellmack i Sverige. Men han vill inte specificera vilken mack det rör sig om.

- Vi investerar flera miljoner per år i motåtgärder. Men det här hann vi inte med. Ibland är buset lite före, säger han till Aftonbladet.

Skimning sker genom att elektronisk utrusning monteras på betalautomaten. När kunden sätter in kortet i automaten läser utrustningen av alla kontouppgifter, samtidigt som en kamera fångar koden som slås in. Informationen används sedan för att ta ut pengar i andra länder.

Louise Löfgren
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons