Annons

Kortare kötid till dyslexiutredningar

För tre år sedan fick barn och unga vänta över ett år för att få en utredning av misstänkta läs- och skrivsvårigheter i Trelleborg. Idag lever lopopedmottagningen upp till vårdgarantins krav på 90 dagar i kö. Fler anställda är anledningen.
Trelleborg • Publicerad 11 november 2010

I slutet av 2007 hyrdes två konsulter in på logopedmottagningen i Trelleborg. Deras uppdrag var att snabbt utreda tio patienter som åberopat vårdgarantin – att vården ska ges inom 90 dagar. Flera patienter hade då väntat över ett år på en utredning. Många av dem var barn och unga.

Idag är läget ett annat:

Annons

– Vi håller våra väntetider på logopedmottagningen, säger Anitha Algotsson, verksamhetschef för specialistmottagningarna på Trelleborgs lasarett.

Hon förklarar framgången med fler anställda logopeder. Mottagningen har nu sex fast anställda.

– Vi har utökat våra resurser. Under 2007 låg vi i generationsskifte. En eller två gick i pension och jobbade reducerad tid. De vikarier som vi hade har vi fastanställt nu.

Förra hösten pekades logopedmottagningen ut i sparåtgärderna för Trelleborgs lasarett. Vikarier riskerade att inte få fortsätta. Men istället för en neddragning har mottagningen fått ett större uppdrag – att göra utredningar av patienter i hela Skåne.

– Vi tar emot långväga patienter som egentligen borde få sin utredning gjord på hemmaplan. Detta har varit ett så långvarigt problem med långa köer. Det finns ingen lösning på så många håll, vad jag vet. Vi har kapaciteten och ett uppdrag från Region Skåne att göra de här dyslexiutredningarna, säger Magnus Heiman, chef för lasarettet i Trelleborg.

Uppdraget kommer att fortsätta under 2011.

– Så länge man inte klarar av att lösa det här i regionen och vi har kapaciteten kommer vi att behålla den kapacitet vi har, säger Magnus Heiman.

Målet för 2010 är att göra 600 dyslexiutredningar.

– Om det inte kommer en pandemi i vägen så kommer vi att klara det, säger Anitha Algotsson.

Hon uppskattar att mellan 33 och 50 procent av dyslexiutredningarna omfattar patienter från Trelleborg.

INTERNAL INTERNAL
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons