Annons

Korrekt agerande efter trakasserier

Socialstyrelsen anser att socialnämnden i Trelleborgs kommun agerade korrekt när en person på ett boende blev psykiskt trakasserad av en anställd.
Trelleborg • Publicerad 29 december 2011

TA skrev om händelsen, som blev föremål för en Lex Sarah-anmälan, i oktober. En anställd vårdare framkallade ångest hos en boende med stort kontrollbehov genom att flera gånger ropa "hej då bussen" när de båda satt på en uteplats. Den boende är fixerad vid att bussen alltid ska vara på plats och fick ångest om någon antydde att bussen var på väg bort.

Två månader efter händelsen anmäldes incidenten till den ansvariga chefen som satte igång en utredning. Den anställde varnades och omplacerades till en annan tjänst.

Socialstyrelsen anser att socialnämnden utrett händelsen tillräckligt och att man agerade snabbt för att rätta till missförhållandet. Socialstyrelsen menar däremot att det tog för lång tid från att händelsen inträffade till att den anmäldes. Socialnämnden bör därför se över den anmälningsblankett som nämnden använder för Lex Sarah-anmälningar, skriver Socialstyrelsen i sitt beslut.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons