Annons

Kornknarren tillbaka i Sydvästskåne

De knarrar i skymningen. När solen gått ned och det börjar bli skumt börjar kornknarren spela. Den har varit nästan helt försvunnen från sydvästra Skåne i många år, men just i år har den kommit tillbaka i stort antal.
Trelleborg • Publicerad 12 juni 2002

- Vid elvatiden på kvällen hörde jag minst fem kornknarrar ute vid gamla Saritslövssjön, säger Erik Nordström, kommunornitolog i Trelleborg. Tidigare har jag bara hört enstaka i närheten av Näsbyholm. Förr i tiden, med slåtterängar och betesmarker kunde kornknarren vara ganska vanlig, men med det moderna jordbruket, utdikningar och stora brukningsenheter, försvann fågeln favoritmiljöer. Situationen är den samma i hela Västeuropa. Ornitologer runt om i Skåne rapporterar observationer av fåglar till Skånes Ornitologiska Förening som publicerar dem på sin hemsida. Hittills i vår har 41 spelande kornknarrar rapporterats i Skåne, varav 29 i sydväst. Inom Trelleborgs kommun är det runt Näsbyholm som spelande kornknarrar rapporterats. Den idealiska miljön för kornknarr är gamla slåttervallar och fuktig ängsmark. Men den också förekomma i fält med växande gröda. De senaste årens trädor och anläggandet av våtmarker kan ha gynnat förekomsten av den sällsynta släktingen till rapphöns, fasan och vaktel. Kornknarren är utomordentligt väl maskerad för att försvinna i sin miljö. Det är mycket ovanligt att se den eller lyckas fotografera den. - Man kan få se den om man stöter den så att den flyger upp, säger Erik Nordström. Att 41 spelande kornknarrar observerats kan tyda på att det totala antalet i Skåne kan vara så stort som 100 - 150 individer.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons