Annons

Korna var sannolikt döda när de dumpades i havet

Det tiotalet kor som spolats i land på sydkusten och i Danmark de senaste dagarna var döda när de hamnade i vattnet. Det tror kammaråklagare Ingvar Wennersten som har hand om ärendet.
Trelleborg • Publicerad 9 januari 2014
Ett tiotal kor har spolats upp på de skånska och danska stränderna den senaste tiden. Den här upptäcktes öster om Kämpinge på tisdagen.
Ett tiotal kor har spolats upp på de skånska och danska stränderna den senaste tiden. Den här upptäcktes öster om Kämpinge på tisdagen.Foto: Foto: Bengt Gunnarsson

– Jag har utrett miljöbrott i många år, och de utförs oftast av rationella skäl. En ko är värd många tusen kronor och jag tror inte att man tar en levande och kastar i sjön. Däremot är en död ko bara en belastning och att betrakta som avfall. Att slänga den över bord är ett enkelt sätt att göra sig av med den, säger Ingvar Wennersten som inte heller tror på teorin att de varit sjuka, men levande, när de dumpats i havet.

– Jag skulle gissa att en ko är värd mellan 10 000 och 15 000 kronor. Om djuret är sjukt så tror jag att man hoppas på att det ska tillfriskna, säger Ingvar Wennersten.

Annons

Att flera kor har haft bakbenen bundna tyder också på att de varit döda när de hamnat i vattnet, menar Ingvar Wennersten.

– De väger 400-500 kilo styck, och då är det enklaste att binda bakbenen med rep, sätta en krok i repet och hiva dem över bort med hjälp av en kran, säger han.

Kodumpningarna utreds med högsta prioritet. Men det är ett komplicerat ärende eftersom korna i princip kan ha hamnat i vattnet var som helst i Östersjön, och ha en mängd olika ursprung. Mängden fartyg som seglar på Östersjön är också stor.

Den skyldige har dessutom varit mån om att ta bort alla märkningar av betydelse på korna innan de hamnat i vattnet, och till och med skurit av öronen på vissa.

Trots svårigheterna är brottet inte omöjligt att utreda, menar Ingvar Wennersten.

– Vi har varit med om värre och vi har inte gett upp. Man vet aldrig vad som kan dyka upp. Även om det är många fartyg som går utanför Trelleborg så måste det här röra sig om en väldigt speciell typ av fartyg. Och det finns en väldig kontroll över alla fartyg som passerar, säger Ingvar Wennersten.

Eftersom ett par kor flutit i land i Danmark kan det bli aktuellt för den svenska polisen att samarbeta med den danska för att reda ut mysteriet med de ilandflutna korna.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons