Annons

Körde bil i hamnen utan giltigt körkort: ”Det är ju inhägnat”

37-åringen trodde att det var fritt fram att köra bil i hamnområdet trots att han saknar svenskt körkort. Men han stoppades i gränskontrollen och döms nu för grov olovlig körning.
Trelleborg • Publicerad 6 september 2021 • Uppdaterad 7 september 2021
37-åringen stoppades av gränskontrollen i Trelleborgs hamn.
37-åringen stoppades av gränskontrollen i Trelleborgs hamn.Foto: Johan Nilsson/TT

Mannen, som är bosatt i Halland, kom i februari till Trelleborgs hamn efter en resa i Ungern. Efter att han kört av färjan stoppades han i gränskontrollen där man noterade att han saknar giltigt svenskt körkort. Tio dagar senare åtalades han för grov olovlig körning.

37-åringen förklarade i tingsrätten att han var fullt medveten om att han inte har giltigt körkort, men menade att han trodde det var fritt fram att köra i hamnområdet eftersom det är inhägnat. Tanken var att han bara skulle köra till bensinstationen direkt efter gränskontrollen där en kompis skulle möta upp. Kompisen skulle sedan fortsätta färden upp till Halland.

”Inhägnat område är således enligt praxis platser avskilda från annan allmän trafik där faran för andra trafikanter får anses ringa.”
Ur tingsrättens dom
Annons

Tingsrätten konstaterar att 37-åringen har rätt i att man enligt körkortslagen får lov att köra utan körkort i vissa inhägnade områden. Det är dock oklart vad som räknas som ett inhägnat område i körkortslagens mening, men enligt praxis är det platser som är avskilda från annan allmän trafik där faran för andra trafikanter anses som ringa, skriver tingsrätten.

I ett hamnområde är det ofta tät trafik i samband med ankomst och avgång, och därför kan man inte hävda att det utgör ett sådant område där man inte behöver ha körkort, anser tingsrätten. Att 37-åringen trodde att så var fallet frigör honom inte från ansvar, menar rätten som dömer honom till 70 dagsböter.

Andreas MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons