Köpte gården av senil man

Först skrev han under ett gåvobrev på en halv miljon kronor. Sedan sålde han sin gård till mannen som fått gåvan för en tredjedel av värdet. Nu har tingsrätten förklarat köpekontraktet ogiltigt.
Trelleborg • Publicerad 20 oktober 2005

Tvisten gäller två fastigheter i sydvästra Skåne. En äldre man som bott på fastigheterna hela sitt liv tycker att det börjar bli tungt och flyttar in till en lägenhet i centralorten. Han tänker behålla fastigheterna som sommarbostad. Mannen har en arvinge och har skrivit ett testamente till arvingens förmån.

Arvingen tycker sig se början till demens hos sin äldre släkting. En dag får hon 200000 kronor som förtida arv med motiveringen att den äldre släktingen "nog" sålt gården. Efter kontroll hos kommunen visar det sig att gården sålts för en halv miljon kronor och att köparen begärt befrielse från kommunal förköpsrätt. Gården är värderad av en mäklare till 1,5 miljoner. Senare får hon höra att släktingen skänkt en halv miljon kronor till en för henne okänd man. Enligt den äldre släktingen har han inte skrivit under något gåvobrev, möjligen ett blankt papper. Tingsrätten undrar också i domen hur det kommer sig att avståndet mellan texten i gåvobrevet och namnteckningen under är så stort.

Köparen av fastigheterna hävdar att allt skett på den gamle mannens villkor och att han inte upptäckt några tecken på demens. Han hävdade också att det var den äldre mannen som ville sälja till honom. När mannen förklarade att han inte hade råd, ville den äldre mannen ge honom hälften av köpesumman i gåva. I sammanfattning säger tingsrätten i sin dom att köparen utnyttjat den äldre mannens tilltagande demens för att få honom att skriva under köpeavtalet.

Den äldre mannen gode man, vad avser fastigheten, advokat Kenneth Borin, anser att gåvobrevet förfallit. Men påpekar också att det inte har prövats av tingsrätten.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.