Annons

Kopparstölder kan höja eltaxan

Senaste halvåret har ett flertal stölder från elnätsstationer ägt rum. Takskägget som är av koppar dras loss och stationen förstörs. I förlängningen är det elkunderna som drabbas.
Trelleborg • Publicerad 18 februari 2014
Senast i fredags upptäckte personal från energiavdelningen en ny kopparstöld. Den här gången var det en elnätsstation på Vindarnas väg som drabbats.
Senast i fredags upptäckte personal från energiavdelningen en ny kopparstöld. Den här gången var det en elnätsstation på Vindarnas väg som drabbats.Foto: Foto: Tomas Nyberg

– Kunderna drabbas dels om det skulle leda till läckage som orsakar elavbrott, dels genom att vi tvingas höja taxan när reparationskostnaderna ökar, säger kommunens energichef Micael Bergquist.

Han berättar att kopparstölderna skett en till två gånger i månaden det senaste halvåret. Hittills har hålen i taken på stationerna upptäckts innan de lett till några strömavbrott. Varje gång som en elnätsstation blivit förstörd måste den lagas.

Annons

– Vi ersätter med galvad plåt i stället för koppar. Fördelen med koppar är att den inte rostar, säger Micael Bergquist.

Kommunen har gjort sex-sju anmälningar om kopparstölderna men polisen har lagt ner ärendena.

– Det vi kan göra när det gäller kopparstölder är att informera, påverka och bedriva spaningsarbete mot de skrothandlare som köper upp stöldgodset. Det finns inte många sådana firmor på Söderslätt, säger biträdande närpolischef Mats Hammar.

Han känner inte till problemet med stölderna från elnätsstationerna när TA ringer upp honom.

– Vi har haft problem med kopparstölder från och till men då har det främst varit från kyrkogårdar. Detta har jag inte uppmärksammats på, säger Mats Hammar.

Micael Bergquist vädjar nu till allmänheten att hålla ögonen öppna.

Totalt finns 180 elnätsstationer i kommunen, varav de flesta i Trelleborgs tätort. Koppar hittas framför allt på stationerna från 1950-, 60- och 70-talen.

Louise Löfgren
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons