Annons

Köplust och fyndiver i Bösarp

De senaste åren har den kombinerade auktionen och loppisen i Bösarp dragit mängder av besökare. Så även i år.
Trelleborg • Publicerad 4 september 2004
Foto: 

Samhället var under lördagen igenproppat med bilar. Vissa fordon såg ut att helt enkelt ha övergivits av ägarna, som rusat mot församlingshemmet för att inte missa en chans att fynda.

Och vissa lyckades. Fram emot lunch kom rader av fyndare med famnarna fulla av prylar, alternativt kånkande på en köksoffa eller gammal kista för lakanen. Allt stuvades in i bilarna varpå många pustade ut vid korvståndet i den sista sommarvärmen. Det kan för övrigt tilläggas att korven smakade förträffligt, TA:s utsända var inte sena att testa.

Annons

Lennart Olsson kommer bärande på en stor gul kvistflisare som han precis ropat in på auktionen. Det är hans andra loppis för dagen och han är mycket nöjd med sitt senaste fynd. Men inte för att han nu kan mala ner trädgårdens alla småpinnar till miniformat.

- Den har ska jag mala ner gammalt bröd i och mata mina 70 gäss, förklarar Lennart Olsson och klappar flismaskinen innan den åker in i bakluckan på bilen.

Framför auktionsutroparen är det trångt med folk. En glasvas åker upp i utroparens hand, följd av en spinnrock, i sin tur följd av förgylld bordslampa med dekorativa tofsar på skärmen. Allt går i ett rasande tempo och köplusten är stor.

- Den är häftig. Ett jättegammalt vinställ. 50 kronor! ropar Claes Lindahl som är med och arrangerar tillställningen.

Tillsammans med de andra funktionärerna stoltserar han med en t-shirt som meddelar att han är medlem i Bösarp bygdeförenings teater- och boulesektion.

Men än så länge står Claes Lindahl utan egna fynd. Vinstället går till en envis dam efter en hård kamp. Den förlusten tar han dock med en klackspark, fler saker dyker upp.

- Man är ju tvungen att köpa någonting. Det är mycket skit men det hör ju till, skrattar han.

Han tippar på att arrangemanget har en omsättning på 30 000 till 40 000 kronor varje år och ett besökarantal på flera hundra. De 300 medlemmarna i bygdeföreningen är flitiga på att samla in saker och varje år brukar två trösklängor stå fyllda.

- De två senaste åren har det ösregnat och planen varit fylld med vatten. Men vi har ändå haft fullt med besökare, säger Claes Lindahl.

I år är det solsken och auktionen börjar lida mot sitt slut. Och en sak är säker. Även om man inte köper något är det roligt. Ett sant folknöje.

Kristofer Naess
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons