Annons

Köpingeskolans öde avgörs i dag

I dag avgörs om Köpingeskolan ska få finnas kvar eller ej. "Det är ett beslut som fattas med förbundna ögon", säger oppositionspolitikern Sven Lindqvist (s).
Trelleborg • Publicerad 18 juni 2007

Den mögelskadade Köpingeskolan, som fortfarande är i kraftigt renoveringsbehov, finns med på dagordningen i eftermiddag när skolnämnden sammanträder.

Alliansen, med moderata nämndsordföranden Bengt Gunnarsson i spetsen, är övertygad om vilket vägval som ska göras:

Annons

- Flytta verksamheten till Liljeborg. Med vikande antal elever under de närmaste åren och Kunskapsskolans etablering finns det inget behov att behålla Köpingeskolan, säger han.

Sven Lindkvist är motståndare till att beslutet om skolans nedläggning fattas i dag. Får han bestämma ska ärendet återremitteras och förberedas bättre.

- Jag tycker alliansen har alldeles för bråttom. Det vore bättre om vi väntade och det gjordes en mer genomarbetad analys. Utredningen, som den anlitade konsluten gjort, är inte färdig, menar Sven Lindkvist.

Utredningen som Lindkvist syftar på är de anlitade konsulterna Asklund och Janssons studie som innehåller två alternativ: antingen flytta Köpingeskolans verksamhet till Pilevallskolan eller Liljeborgskolan.

Att fortsätta med skolverksamhet på Köpingeskolan finns över huvud taget inte med som tänkbart alternativ i utredningen, som ska diskuteras på skolnämndens sammanträde.

För Bengt Gunnarsson är det helt uteslutet att fortsätta med verksamhet för årskurserna 7-9 i Köpingeskolan. Det blir för kostsamt, resonerar han.

- Det finns ingen ekonomi att driva vidare skolan. Jag förstår inte Sven Lindkvist om han vill ha skolan kvar. Det är inte bara att öppna plånboken. Redan nu är skolorna inne i ett kärvt ekonomiskt läge. Hur ska vi då ha råd med en omfattande renovering av Köpingeskolan? frågar Gunnarsson.

Sven Lindkvist tycker skolnämnden ska vänta med att säga upp avtalet som gäller Köpingeskolan:

- Har kommunen verkligen så mycket pengar att man har råd att släppa Köpingeskolan, samtidigt som man på sikt, inom en tioårsperiod, vill bygga en helt ny skola på Väster eller är inne på att bygga ut Pilevallskolan. En helt ny skola skulle ju kosta långt över 100 miljoner krono. Vi bör ta vara på de lokaler som finns i dag, särskilt för den växande förskolan, kontrar Lindkvist.

Roland Hansson (kd), som är nämndens förste vice ordförande, vill inte säga något alls i frågan. Till Trelleborgs Allehanda säger han:

Annons

- Jag vet hur jag ska ställa mig i ärendet när det gäller Köpingeskolan. Men det vill jag inte berätta för tidningen. Det vore olustigt. Vad jag tycker kan jag berätta efter sammanträdet ,men inte nu, betonar Roland Hansson.

Även Köpingeskolans rektor Ronnie Svanberg håler en låg profil i frågan. Han säger att "det är politikernas val, inte tjänstemännens".

- Min bild är att det hos lärare och elever finns ett behov och en önskan att ha kvar Köpingeskolan, men jag vet inte om det längre är realistiskt att skolan öppnar igen, säger Svanberg.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons