Annons

Köpingegatan stod i fokus

I går kväll var Köpingegatan det storasamtalsämnet när en tapper skara trelleborgare träffades för att diskutera gatustråkets förändring under det senaste seklet.
Trelleborg • Publicerad 22 januari 2002
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

BILD: TOMAS NYBERG I hela sitt vuxna liv har han samlat på bilder. Vykort, gamla och nytagna fotografier är Sven Nilssons passion. Han ses ofta dokumentera förändringar i staden, senast restaureringen av Ångkvarnen. Hans senaste projekt är att videofilma bygget av katolska kyrkan vid Trelleborg Övre. I går kväll samlade han ett tiotal trelleborgare som träffades, trivdes och pratade gamla minnen från forna dar´ i Folkuniversitetets lokaler på Västergatan. Stadsdelen förändrades radikalt när de gamla husen jämnades vid marken under 1980-talet. - Det här väcker många gamla fina minnen till liv, berättar Jarl Grönberg, som strålade samman med sin före detta lekkamrat, Bengt Kristiansson, som bodde granne med honom på Köpingegatan under barndomen. Det var Vykortsklubben som tog initiativ till tisdagsträffen där Köpingegatan stod i blickfånget. En av väggarna i Folkuniversitetets rum hade tillfälligt klätts av en rik mängd fotografier av några av husen på den avlånga gatan. - Det var en livlig gata, minns Lennart Bengtsson. Där fanns skomakare, skräddare och mjölkaffär och det var ett stråk med många barnfamiljer. Min mormor och mormors mor bodde på Köpingegatan. Det är min koppling till gatan. Nästan alla som kom kom för att diskutera Köpingegatan har bott eller har någon släkting som har bott där. Sven Nilsson minns med förtjusning hur det såg ut i området innan de gamla husen revs: - Det var ett trevligt kvarter, tycker han. Själv har jag bott i närheten. Mitt intresse för att samla på bilder från hela Trelleborgs stad har jag haft länge. Det var under mina år då jag som kommunalarbetare körde sopmaskin och lade märke till hur staden förändrades som jag fick upp ögonen för att dokumentera staden och samla gamla bilder, säger han och tillägger att han, Lennart Bengtsson och Lennart Rydberg, som gemensamt tagit initiativ till Köpingegatan-mötet, välkomnar mer material som gäller gatan.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons