Annons

Kontroller sätter press på bilverkstäder

Svensk Bilprovning gör regelbundet kontroller på fem bilverkstäder i Trelleborg. Då kontrolleras om mekanikerna verkligen lagar det som de kommit överens med kunden.
Trelleborg • Publicerad 23 april 2002

- Vi har även press på oss när det gäller prissättningen. Har vi sagt ett exakt pris för lagningen eller servicen, så måste vi hålla oss till det, säger Paul Broberg, delägare av Bil Larsson i Trelleborg. Det finns cirka 900 kvalitetskontrollerade bilverkstäder i landet. Ungefär en tredjedel av alla verkstäder i Sverige är anslutna i KBV, Kontrollerad bilverkstad. Alla medlemmar har en grön skylt som bekräftar att de är medlemmar och därmed blir granskade av Svensk Bilprovning med jämna mellanrum. Stickprovskontrollerna har pågått sedan 1995 då kvalitetskontrollerna infördes. Av det 30-tal bilverkstäder som finns i Trelleborgs kommun i dag är endast fem medlemmar i KBV, Hedbergs Bil, Bilpartner Skåne, Bil Larsson, Toyota Center och Bilia. Helge Nilsson, som driver Helges Bilservice i Västra Tommarp är inte medlem i KBV: - Det är inte lönt. Ett medlemskap är alldeles för kostsamt för mig som är enmansföretagare. Jag kan göra ett bra jobb trots att jag inte är ansluten, säger han. Bara för att man inte är ansluten i kvalitetskontrollen är man inte en sämre bilverkstad, poängterar Jan Wessling på kansliet för Kontrollerad bilverkstad. - Vi vet dock inte hur tillförlitiliga de bilverkstäder är som inte är anslutna hos oss. Vi försöker få fler medlemmar så att alltfler kan garantera en viss kvalitet i och med att de är under uppsikt av bilprovningen, säger han.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons