Kontroll av livsmedel sämre under rötmånad

Varken Trelleborg eller Vellinge tar in vikarier när livsmedelsinspektörerna tar semester.
Trelleborg • Publicerad 21 juli 2005

På lördag börjar rötmånaden. När solen står i lejonets tecken, från den 23 juli till den 23 augusti ska man se upp med hur man hanterar maten. Felaktig hantering kan leda till matförgiftning.

I kommunerna sköter livsmedelsinspektörer kontrollen av mathantering på restauranger och i butiker. Men både i Vellinge och Trelleborgs kommun har livsmedelsinspektörerna semester under årets vanligtvis varmaste period. Några vikarier tillsätts inte. På miljöförvaltningen i Trelleborg finns en livsmedelsinspektör och en person som gör analyser av proverna på laboratoriet. Båda har semester fyra veckor under senare delen av juli och början av augusti. Men Sten Björk, ordförande i miljönämnden, är inte orolig.

–Jag tycker inte vi har dålig beredskap. Det har tagits både glassprover och gjorts inspektioner tidigare i sommar.

Ja, men då var det ju inte rötmånad?

– Jag ser inte just det som något stort problem. Vi har full koll på livsmedelssituationen i kommunen.

Varför tar ni inte in vikarier?

– Skulle det hända något under semestern får vi kalla in livsmedelsinspektören.

I Vellinge kommun har livsmedelsinspektören semester två veckor i augusti.

– Ja, det stämmer, då gör vi inga inspektioner, men vi tror att det går bra ändå, säger miljöchefen i Vellinge, Lars Robert Göransson, och tillägger att även om förvaltningen inte tar in vikarier så finns kompetensen på förvaltningen.

– Jag är själv livsmedelsinspektör i botten och kan rycka ut i akuta ärenden. Men jag gör inte rutininspektioner.

Ett 60-tal kommuner i Sverige har ingen livsmedelsinspektör i tjänst under hela eller delar av juli och augusti, visar en enkät som Sveriges Radios Ekot låtit göra.

Andreas Mörén är statsinspektör på Livsmedelsverket som har tillsyn över kommunerna. Han menar att kommunerna bör ha en verksamhetsplan för hur och när inspektionerna ska genomföras.

–Det går inte att ha generella riktlinjer eftersom det ser olika ut i hela landet. Men givetvis bör man koncentrera sina insatser när det är lämpligast.

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.