Kontroll av bidrag kan förbättras

Kommunens rutiner för utbetalning och kontroll av föreningsbidrag kan bli bättre. Revisorerna har en del anmärkningar på hanteringen av bidrag.
Trelleborg • Publicerad 30 juli 2014
Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Revisorerna konstaterar bland annat att kommunen, genom sin kultur- och fritidsförvaltning, inte fullt ut arbetar för att säkerställa att föreningarna får rätt bidrag, till exempel finns det inga dokumenterade rutiner för hur arbetet ska gå till. Ett exempel är bidragen till pensionärsföreningar och studieförbund där det inte sker någon kontroll alls av handläggarens beräkningar.

Revisorerna riktar också kritik mot att det inte finns någon koppling mellan kulturnämndens mål och bidragen. Till exempel har nämnden målet att bidra till miljömedvetenheten i kommunen, men det finns ingen koppling mellan målet och de bidrag som föreningarna får.

Även vad gäller fritidsverksamheten förekommer kritik mot kontrollen. Kontroller görs, men enligt revisorerna finns inga dokumenterade handläggnings- och utbetalningsrutiner, vilket de menar är en brist.

Fanny Nyberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.