Kontantstopp hävt på bussarna på Söderslätt

Kontantstoppet på bussar i Trelleborg och Söderslätt hävdes under fredagseftermiddagen sedan fackförbundet Kommunal och Arriva enats om nya säkerhetsrutiner. Men facket kräver fortfarande att Skånetrafiken stoppar kontanterna.
Trelleborg • Publicerad 22 februari 2008
Busschauffören Nicola Fanous försvarar fackets krav på kontantstopp. Dagens situation är trafikfarlig och många av de anställda är rädda för att bli rånade, menar han. – Ofta när folk betalar med kontanter har de inte växel och då måste jag både växla pengar och köra samtidigt. Det är klart att det är trafikfarligt. Bild: Tomas Nyberg
Busschauffören Nicola Fanous försvarar fackets krav på kontantstopp. Dagens situation är trafikfarlig och många av de anställda är rädda för att bli rånade, menar han. – Ofta när folk betalar med kontanter har de inte växel och då måste jag både växla pengar och köra samtidigt. Det är klart att det är trafikfarligt. Bild: Tomas NybergFoto: 

Det var med anledning av den senaste tidens inbrott på Arriva i Trelleborg som Kommunal under torsdagen stoppade kontanthanteringen på bussarna.

Vid det senaste inbrottet under natten mot onsdag stals pengar och övervakningskameror slogs sönder. Då chaufförerna jobbar dygnet runt fanns enligt Lars Hesselmark, sektionschef vid Kommunal, risk för att någon av de anställda skulle råka illa ut om de överraskade tjuvarna

- Men nu har vi haft en bra dialog med Arriva och löst säkerhetsproblemen på kort och lång sikt. Vi häver stoppet, säger Lars Hesselmark.

Men trots de nya säkerhetsrutinerna finns mycket arbete kvar ombord innan Lars Hesselmark är nöjd.

Han och förbundet kräver fortfarande att all kontanthantering ska bort från bussarna permanent.

- När det gäller rån så föreligger den risken så klart fortfarande. Vi kommer att fortsätta att driva på så att kontanterna försvinner, säger Lars Hesselmark.

Enligt honom möttes veckans tillfälliga kontantstopp med förståelse från allmänheten.

Men trots den fackliga kritiken ser Skånetrafiken ingen anledning till att ta bort kontanterna från bussarna.

- Nej, vi är övertygade om att ett kontantstopp inte minskar risken för hot och våld ombord. Även om vi tar bort kontanterna så kan föraren bli rånad på sina egna pengar, ring eller halskedjor, säger Göran Lundblad, trafikchef.

Han vill i stället satsa på fler övervakningskameror men medger att en begränsning av kontanterna kan ha en positiv effekt.

- Ja, om det gör så att chaufförerna känner sig tryggare.

Ola Isaksson

0410-545 34

ola.isaksson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.