Annons

Konsult utreder skolbussarnas framtid

Trelleborgs kommun betalar drygt 180 000 kronor för att en konsult ser över kostnaderna för skolbussarna. De åtta skolbussar som Trelleborgs kommun själv äger är alldeles för dyra och ineffektiva.
Trelleborg • Publicerad 18 juli 2003

För att minska kostnaderna tog skolnämnden i våras beslutet att anlita en utomstående konsult för att avgöra transportverksamhetens framtid. Antingen ska skolbussarna fortsätta att drivas i egen regi eller läggas ut på entreprenad. Konsulten ska även se över mattransporter inom kommunen samt de delar av transporterna som kommunen redan köper in. Det rör sig bland annat om skolskjuts för förskola, gymnasieskola och handikapptransporter. Skälet är att kommunen vill spara pengar. Sven Lindkvist (s), ordförande i skolnämnden, menar att man vill förvissa sig om att man utnyttjar alla system så effektivt som möjligt. - Vi måste helt enkelt se om det går att spara mer. Dessutom är ett par av våra skolbussar gamla och behöver bytas ut. Innan vi gör det vill vi veta att det lönar sig, säger Sven Lindkvist. Den totala kostnaden för kommunens transporter var knappt 14 miljoner kronor förra året, drygt 1,5 miljon mer än budgeterat. Taxikostnaderna för de elever som bor avlägset är höga. Även de som bor längs med E 6 måste hämtas med taxi. Avsaknaden av andra kommunikationssätt kring Anderslöv är ytterligare en tung börda för kommunens budget. Fem av de åtta bussarna lämnar och hämtar barn i och runt Anderslöv. Det är det enda området i kommunen där elever från årskurs sju till nio tar skolbussen. I normala fall åker de äldre barnen kollektivtrafik. Efter anbud från sex olika konsulter bestämde kommunen sig för Danielsson Trafikkonsult AB, beläget i Kivik. För utredningen får man betala 180 500 kronor. Kommunen hoppas att den ska vara klar senast den siste november.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons